Dodik odbio vojsku na granici sa Srbijom i Crnom Gorom

Autor  Jun 11, 2019

Završena je hitna sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj se raspravljalo o migrantskoj krizi u BiH. Nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da je sjednica završena bez donošenja 'bilo koje odluke'.

"Zahtjevi su išli da se vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, ja sam to odbio, poručio je Dodiki dodao da to nije nadležnost Vojske. Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savjet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sljedeću sjednicu'', rekao je predsjedavajući Predsjedništva novinarima.

Dodao je i da je odbio zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH.

''Preglasan sam u pogledu Frontexa i procedura govori da će se to vratiti na redovne sjednice. Bilo je još zaključaka, jedan je predložio Džaferović koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj Bosni i Hercegovini. Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu'', rekao je Dodik odavši da je problem s migrantima ''serviran'' nižim nivoima vlasti.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović kazao je međutim da bi eventualna upotreba oružanih snaga na zaštiti granica Bosne i Hercegovine bila samo ispomoć Graničnoj policiji. Rekao je i da je predložio da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu Bosnu i Hercegovinu i da nije korektno što Milorad Dodik to nije prihvatio.

"Gospodin Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura i Granične policije kooridiniraju aktivnosti u zaštiti granice. Ja to nisam podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje. Moji stavovi kada su u pitanju migrantska kriza: BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata. Drugo, teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv. Treće, prema migrantima se moramo odnositi humano i četvrto, migranti moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine'', rekao je Džaferović.

„Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokazao je danas svojim glasanjem da ne želi rješavanje migrantske krize u BiH“, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. „Nadam se da će do održavanja sljedeće sjednice Predsjedništva, gospodin Dodik promijeniti mišljenje, kao što je to već radio dosada. Treba podsjećati stalno na to da je, upravo gospodin Dodik, bio prvi koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice. Koliko se sjećam u maju mjesecu prošle godine, pitao je zbog čega armija postoji, sta rade, ako ne mogu stati na granice. Nadam se da će se ponovo predomisliti, ali u korist građana ove zemlje i rješavanja ovog gorućeg problem.

Ja sam danas podržao njegov prijedlog zaključka, i to ću uvijek uraditi ukoliko smatram da ide u korist ove zemlje“, rekao je Komšić.

Atrakcija / federalna.ba