KO SDP-a Tuzla "osuo" po rukovodstvu SDP BiH

Autor  Jun 12, 2019

Predviđa se uvođenje "verbalnog delikta", ukida se princip jedan član jedan glas za sve nivoe osim predsjednika SDP-a te uvodi funkcija "zamjenika predsjednika", sa očitom namjerom da SDP dobije i ovog funkcionera iz reda Bošnjaka - saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, objavio je Faktor.ba

Kantonalna organizacija SDP-a Tuzla razmatrala je danas do sada formirane prijedloge za izmjene Statuta stranke. Riječ je o izmjenama koje je predložilo rukovodstvo SDP-a, ali o njima nije bilo izjašnjavanja na Glavnom odboru i Predsjedništvu stranke.

- Ocjena Kantonalne organizacije SDP-a je da ovi prijedlozi nisu formirani u skladu sa odredbama Statuta i da se njima dodatno narušavaju odnosi i slabi SDP. Predviđa se uvođenje "verbalnog delikta", ekstenzivne mjere za isključenje neposlušnih članova, ukida se princip jedan član jedan glas za sve nivoe osim predsjednika SDP-a te uvodi funkcija "zamjenika predsjednika", sa očitom namjerom da SDP dobije i ovog funkcionera iz reda Bošnjaka, čime bi se dodatno topio multietnički profil stranke - saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Dodaju da je zbog zabrinutosti za moguće posljedice ovakvih promjena, ali i svjestan potrebne reforme SDP-a, KO SDP-a Tuzla zauzeo negativan stav po ovim prijedlozima i sačinio prijedlog pet suštinskih izmjena kao nužih mjera za spas i jačanje SDP-a. Ovim mjerama se, dodaju, neutraliziraju negativni tokovi u SDP-u, demokratizira stranka i stvaraju uslovi za odgovorniji odnos SDP-a prema građanima koji na izborima daju povjerenje SDP-u.

Detalje predloženih mjera KO SDP-a TUZla u saopćenju nisu iznijeli.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30