Referendum o Kosovu na proljeće

Autor  Jun 12, 2019

Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rješenje kosovskog problema, dok bi konačan prijedlog trebalo da bude usaglašen do kraja godine. Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, referendum o Kosovu mogao bi da se održi zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proljeće

Ovo je za "Blic" potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova. Međutim, ovaj scenario će biti moguć samo u slučaju da do sastanka uopšte dođe. Kako se posljednjih nedjelja spekuliše, kancelarka Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su u sukobu oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije. Iako u javnosti žele da ostave utisak da je sve u najboljem redu i da nema nesuglasica, jasno je što izvori bliski dvoma zvaničnicima potvrđuju da je došlo do zahlađenja na relaciji dvije najmoćnije evropske političke figure.

- Ukoliko do sastanka 1. jula uopšte dođe, što iz današnje perspektive djeluje vrlo daleko i neizvjesno, onda bismo mogli da očekujemo da tada bude formulisan neki okvir ili platforma, koji treba da posluže kao polazište za konačno rješenje problema - kaže sagovornik "Blica" iz diplomatskih izvora.

Sve zainteresovane strane dobile bi okvir koji bi potom bio usaglašavan.

- Onda bi dvijema stranama bilo ostavljeno vrijeme, od nekoliko meseci ili više, da ispregovaraju ono što u tom osnovnom dokumentu stoji, da promene dijelove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane - kaže naš sagovornik.

- Onda bi dvjema stranama bilo ostavljeno vrijeme, od nekoliko mjeseci ili više, da ispregovaraju ono što u tom osnovnom dokumentu stoji, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rješenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane - kaže  sagovornik.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30