Macron Srbiji donosi pet poruka

Autor  Jul 11, 2019

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da posjetom Srbiji pokaže da je Pariz i dalje "značajan igrač na svjetskoj političkoj i bezbjednosnoj sceni".

"Večernje novosti" u izdanju za četvrtak navode da "nije isključeno da se Francuska ubuduće intenzivnije uključi u rješavanje kosovskog problema", javlja Beta.

O tome piše i beogradski "Blic" u izdanju od četvrtka i navodi da Makron u Srbiju "donosi pet poruka": može li Srbija u EU pre 2028. godine, ima li plan da "pritisne Prištinu" da povuče takse, kako da se unaprijedi ekonomsku saradnja, a kako saradnja u bezbjednosti, i saradnja u kulturi.

"Blic" podsjeća da je Makron do sada više puta davao "pesimističke izjave" o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Zato se, piše taj list, postavlja pitanje da li će "predsjednik Srbije da otkravi čelični stav svog francuskog kolege".

Tokom Makronove posete biće potpisano 20 sporazuma o međudržavnoj saradnji, većinom ekonomskoj, navodi "Blic".

Očekuje se da će se razgovarati i o bezbjednosnom aspektu i biće preduzete mjere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja.

U okviru saradnje u kulturi akcenat će biti na promovisanju Frankofonije, a očekuje se i potpisivanje zajedničke deklarcije o mladima.

List "Politika" navodi da će francuski predsednik doputovati u Beograd iz Pariza, a ne iz Rusije, kako se ranije tvrdilo, i da saznaje da Makron dolazi bez supruge Brižit.

"Politika" piše da će odnosi Beograda i Prištine "svakako biti na dnevnom redu" razgovora Makrona i predsjednika Aleksandra Vučića.

"Politika" takođe ukazuje da je dolazak Makrona u Beograd "svakako jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih sastanaka" koje će Vučić imati ove godine, i podsjeća da je poslednji francuski predsjednik koji je posketio Srbiju bio Žak Širak, 7. decembra 2001. godine.

Pošto Makron dolazi s grupom francuskih privrednika, ekonomija će biti "važan dio bilateralnih razgovora", navodi "Politika".

Po još nezvaničnom planu posjete, "Politika" navodi da će francuski predsjednik prvog dana na Aerodromu Nikola Tesla otkriti ploču kojom će biti obilježen proces modernizacije aerodroma kojim po koncesiji upravlja francuska kompanija "Vansi". Zatim će mu biti priređen zvaničan doček u Palati Srbija, a slijedi razgovor s Vučićem.

Zatim će sastanak dvije delegacije, a Makron će posetiti Novo groblje, Spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gdje se "očekuje susret s građanima", piše "Poliltika".

Drugi dan posjete Makrona će biti za još razgledanja Beograda i za razgovor, zajedno s Vučićem, s mladima iz "regionalnog omladinskog centra".

Tokom Makronove dvodnevne posjete biće angažovano 4.000 do 5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, piše "Blic".

Kako list navodi, Makron dolazi sa oko 100 francuskih "bezbjednjaka". Jedna grupa je već stigla i s pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti priprema plan zaštite.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30