Hemičari: Čović o hemiji između SDA i HDZ, i HDZ i SNSD

Autor  Jul 23, 2019

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjednici HDZ BiH i SDA, na današnjem sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su o uspostavi vlasti u HNK, zatim u FBiH i na nivou BiH.

Čović je rekao da je druga tema bila izgradnja partnerstva između stranaka, a treća „Aluminij“, objavio je Klix.ba

– Čini mi se da je došlo vrijeme da predstavnici dviju stranaka sjednu u Mostaru i da se to pokuša staviti na papir. Što se tiče Vlade FBiH, predstavnici naše dvije stranke trebaju započeti izradu programa – rekao je Čović, prenosi Klix.

On je kazao da je na nivou institucija BiH dogovoreno da moraju razgovarati s trećim partnerom, odnosno SNSD.

Što se tiče „Aluminija“, Čović je rekao da je prioritet da se zbrinu radnici „Aluminija“ i da se taj problem treba riješiti. Osvrnuo se i na tehnološki postupak pokretanja dodajući da je potrebno dobiti precizne podatke.

– Insistiram do kraja na transparentnosti i da se sve stavi na papir – rekao je Čović.

Što se tiče Dodikovog dolaska u Mostar, on je rekao da se s Dodikom sreo nakratko i da je priča o zaokretu rezultat toga da se ne smije dopustiti da se ne rješavaju ključna pitanja.

– I poruka HNS o privremenom finansiranju je jedan od pokazatelja. Budžet BiH stoji u Predsjedništvu BiH od kraja prošle godine, ima li odgovornosti za to – rekao je Čović.


Kako kaže, zaokret o kojem je ranije govorio je da se natjeraju institucije BiH da profunkcionišu i da je problem finansiranja riješen do devetog mjeseca.
– Moramo stvoriti ambijent međusobnog povjerenja. Nismo se pokazali ekspertima u upravljanju krizom – kazao je Čović.

Istakao je da između SDA i HDZ ima hemije isto kao i između HDZ i SNSD.

Izetbegović je rekao da je, kada je riječ o Savjetu ministara BiH, pitao Čovića o zaokretu i da mu je odgovorio isto što i medijima. Istakao je da za SDA postoji samo vladavina zakona i prava i da novi predsjedavajući Savjeta ministara mora poštivati zakone. Kako kaže, SDA ne pristaje ni na šta drugo.

– Kada je riječ o Savjetu ministara BiH, to nije proces. Riječ je o jednom detalju na kojem smo zapeli. A to je vladavina prava i zakona. Neka mandatar Zoran Tegeltija Predsjedništvu ponudi plan koji će se temeljiti na vladavini prava i zakona i SDA je spremna podržati ga i može se imenovati u roku do sedam dana. Ništa ispod toga i ništa iznad toga -rekao je Izetbegović.

U vezi s „Aluminijem“ Izetbegović je kazao da treba tragati za strateškim partnerom i generalno sanacijom.

– Mislim da je vrijeme da iz sfere politike pređemo u ekspertizu i da pitamo eksperte – rekao je Izetbegović.

On je rekao da prvi put čuje od novinara da je njegova supruga Sebija Izetbegović jedan od kandidata za Vladu FBiH.

Na pitanje o mogućnosti da SDS bude dio većine, Izetbegović je rekao da ne vjeruje kako će se to dogoditi jer postoje izborni pobjednici, objavio je Klix.

Atrakcija