Nema formiranja vlasti do 14. septembra

Autor  Jul 26, 2019

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović smatra da vlast na nivou BiH neće biti formirana do 14. septembra, za kada je najavljen Kongres SDA.

- Punih pet mjeseci imamo sve preduslove za formiranje Savjeta ministara, ali od toga neće biti ništa do 14. septembra kada se održava Kongres SDA - rekao je Čović nakon današnje sjednice stranačkog Predsjedništva, održane u Mostaru, dodavši da će poslije toga krenuti akcije potencijalnih partnera.

Napomenuo je da je za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH sve spremno i da je Izborni zakon jedini uslov HDZ-a BiH.

- Izbor SDA je Fadil Novalić. Izbor HDZ-a je Јelka Milićević. Predložen je jedan set reformi. Prvi zakon u tom setu je Izborni zakon. Očekujemo da ćemo naredne godine pobijediti na izborima u Mostaru - istakao je Čović.

On je ponovio da "između dvije stranake još uvijek ima hemije".

Kada je riječ o Aluminiju, poručio je da institucije ne mogu da se miješaju u istragu vezanu za borbu protiv kriminala i korupcije, osim u oblastima u kojima su nadležne.

- Politika se u to ne smije miješati. Neću komentarisati njihov rad. Očekujem vrlo brzo reakcije kada je riječ o Aluminiju - poručio je Čović.

Dodao je da su razgovarali s upravom Aluminija, da postoji jasna dinamika i da nema prolongiranja. Naveo je da bi program restrukturisanja trebalo da bude završen do 31. jula i da će na narednoj sjednici biti predstavnici Vlade FBiH.


Čović je, kako javlja Fena, rekao kako više nema odgađanja programa restrukturiranja Aluminija i da će taj proces biti završen do kraja sljedećeg tjedna kada se u Mostaru sastaje Vlada FBiH.

Po njegovim riječima, program će pokazati jasan plan što sve treba uraditi u toj mostarskoj tvornici.

"Želimo da na idućoj sjednici Kriznog vijeća Aluminija budu i predstavnici federalne vlade kako bi ona nakon toga mogla donijeti sve nužne odluke", kazao je Čović u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva i konstituirajuće sjednice Središnjeg odbora stranke.

Govoreći o programu restrukturiranja, Čović je kazao kako se drugi dio programa odnosi na zbrinjavanje radnika, od onih koji mogu riješiti svoj status odlaskom u mirovnu, preko onih koji će ostati raditi, do onih koji ne žele raditi već samo uzeti otpremnine.

Nacrt ovog programa Uprava Aluminija bi trebala predstaviti večeras kako bi on do srijede bio usvojen na svim tijelima Društva.

Atrakcija