Rješenje Kosova ključ regiona

Autor  Jul 30, 2019

Rješenje kosovskog problema je prioritet međunarodne zajednice, i ključno je za razvoj cijelog regiona, kaže evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

On je u intervjuu bečkom dnevniku Standard, na pitanje da li vidi političku volju za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, rekao da je vidi svakako u Srbiji, ali i na Kosovu. Izrazio je nadu da će, nakon vjerovatnih izbora na jesen na Kosovu, biti stvoreni uslovi za napredak, prenosi Tanjug.

Han je rekao da je Prespanski sporazum između Skoplja i Atine stvorio jednu pozitivnu dinamiku na Balkanu i da je postojalo uvjerenje da je moguće postići i sporazum između Beograda i Prištine.

– Ta pozitivna dinamika je, nažalost, uvođenjem taksi na srpsku robu od strane Prištine, zaustavljena. Rješenje kosovskog problema je centralno za razvoj cijelog regiona – ukazao je komesar EU.

Upitan da li je uslov za rješenje svih konflikata, kao što se vidjelo i u slučaju Sjeverne Makedonije, okretanje od govora mržnje i nacionalizma, Han je potvrdno odgovorio i istakao da je zbog toga važno da Skoplje bude nagrađeno za sve svoje napore.

– Druge vlade u regionu tačno znaju da je put Sjeverne Makedonije ispravan. U mnogim razgovorima mi je to potvrđeno, ali ponašanje je potom drugačije. Političari u Sjevernoj Makedoniji su primjer i kada Skoplje u oktobru bude dobilo zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, od čega polazim, onda se nadam da će se to odraziti na cijeli region – kazao je Han.

Atrakcija

 

 

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31