Izazivanje reakcija iz BiH? Kolinda: Ovo je prevršilo svaku mjeru / Moja obitelj primila Bošnjake u ratu

Autor  Avg 04, 2019

... i sad ću vam reći nešto što nikad nisam rekla javno, osim Majkama Srebrenice. U vrijeme najžešćeg rata u BiH moja obitelj ne samo da je prihvaćala izbjeglice iz BiH, nego je sagradila jedan stančić za njih u kojem smo smještali Bošnjake muslimane. Moja obitelj ih je zaposlila i dala im plaću dok ne bi otišli dalje svojim putem. To je bio težački posao, isti onakav kakav je radila moja obitelj. Ali, bili su prihvaćeni kao obitelj. Stoga je zaista uvreda da me netko proglašava ksenofobom.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u intervju za Jutarnji list opet je opširno govorila u BiH i čini se da će BiH zauzimati jednu od ključnih postavki u njenoj kampanji za novi mandat. Prenosimo dijelove intervjua koji je objavio Jutarnji.

No čini se da ste trenutačno poprilično fokusirani na susjednu Bosnu i Hercegovinu. Generali Armije kritiziraju vašu izjavu ‘Oluja je spasila BiH i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima’.

- Treba istaknuti da je Oluja omogućila završetak rata u Bosni i Hercegovini jer su se oslobađanjem okruženja Bihaćkog džepa spriječili novi pokolji, nove Srebrenice. Sa Splitskom deklaracijom i drugim međudržavnim sporazumima, Hrvatska je vojska krenula s oslobađanjem teritorija BiH, što je dovelo do Daytonskih mirovnih sporazuma, i to svima mora biti jasno.

U fokus javnosti u BiH, ali i u Hrvatskoj došli ste i zbog članka u Jerusalem Postu nakon nedavnog posjeta Izraelu.

- Kada god odem u neki inozemni posjet, koji je bio iznimno koristan za Hrvatsku u bilo kojem pogledu, onda se u Hrvatskoj jave oni koji dovode u pitanje takav posjet. Ovo je bio prvi državni posjet Izraelu, koji smo dugo čekali i pripremali.

Predsjednik Stjepan Mesić tvrdi da je on još 2001. godine bio u državnom posjetu Izraelu.

- Ovo je bio prvi državni posjet Izraelu, dakle ne službeni i ne radni. Točka. Sjećamo se koliko je predsjednik Franjo Tuđman želio prijateljstvo i savezništvo s Izraelom. Dakle, nakon ovog, prvog državnog posjeta Izraelu počele su se kreirati neke okolnosti kako bi se skrenula pozornost s tog uspjeha. A taj je uspjeh postignut jer smo odbacili staru mantru da je Hrvatska mala beznačajna država koja ne može napraviti nikakvu razliku na međunarodnom planu.

Hrvatsku smo profilirali, a pogotovo sam ja kao prioritet mojih vanjskopolitičkih aktivnosti u ovom mandatu radila na njezinu osnaživanju kao jedne od onih malih sila koje definiraju ne samo svoju poziciju unutar Srednje Europe, odnosno unutar Europske unije, nego i prema Balkanu, kako bismo puno snažnije sudjelovali u kreiranju europskih politika. Postali smo prepoznatljivi zahvaljujući nogometašima, ali i svima ostalima, znanstvenicima i inovatorima. Zahvaljujući snažnim međunarodnim istupima, Hrvatska se profilirala u čimbenika, u lidera, prestala je biti država koja nekoga slijedi, sluša, ispričava se i ima kompleks manje vrijednosti.

Dobro, ali jeste li na sastanku s izraelskim predsjednikom rekli kako je ‘BiH pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova’?

- To sam odmah odbacila. To je isto učinio i izraelski veleposlanik, kao i Jerusalem Post koji je uklonio taj dio članka. To nisu bile moje riječi.

Bosanskohercegovački političari ne misle tako, a tako ne misle ni neki hrvatski političari i vaši budući protukandidati.

- Reakcija političara i nekih ljudi iz BiH bila je brzopleta, agresivna i bez poštivanja bilo kakvih diplomatskih kodeksa. Osobne uvrede neću komentirati, one najbolje govore o onima koji su ih izrekli. No, cijela ta priča navodi me na pomisao da je ova akcija bila planirana. Koji je bio povod tome? Jer, kao što je objasnio i naš ministar vanjskih poslova, prvo se provjeri autentičnost, a onda odlučite o reakciji. Moja je obaveza štititi položaj Hrvata, štititi Daytonske mirovne ugovore i Ustav.

Ponavljam, bosanskohercegovački političari ne misle tako i smatraju da se nemate što miješati u politiku druge države.

- Neću dopustiti vrijeđanje Hrvatske i nitko me neće obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda te, u konačnici, za bolju i europsku Bosnu i Hercegovinu. To će biti moja politika. Voljela bih da tamošnji političari shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj. Još od prošle predizborne kampanje trpimo uvrede na račun hrvatske države, dužnosnika. Vjerovala sam da se radi o kampanji i da će to nakon tamošnje izborne kampanje prestati. No, ovo je prevršilo svaku mjeru.

Ne možete vi kao političar nedostatak vlastite vizije i strategije vlastite države do beskraja nadomještati izmišljanjem vanjskog neprijatelja. To mi se čini kao film ‘Predsjedničke laži’ u kojem se izmišlja neprijatelj kako bi se podigao vlastiti rejting. Jer, kakvo je zapravo stanje u toj državi? Hrvatima je netko drugi izabrao člana Predsjedništva i bira predstavnike na nižim razinama vlasti, a sve se to dogodilo puzajućim promjenama Ustava koje su uglavnom samovoljno donosili visoki predstavnici međunarodne zajednice i na koje nisu reagirali dušobrižnici u Hrvatskoj, koji se danas javljaju i ispričavaju Bosni i Hercegovini, a da uopće nisu provjerili autentičnost članka. Stoga ako već ne osjećaju potrebu da štite dignitet Hrvatske, onda neka zaštite vlastiti dignitet i prestanu širiti laži.


Na koga mislite? Na Jadranku Kosor? Na Zorana Milanovića?

- Na sve one koji su reagirali, a nisu provjerili i krenuli su se ispričavati. Neću s imenima. Sami će se prepoznati. Svi dušobrižnici koji su me počeli kritizirati, bez provjere. Bolje da nisu ulazili u nešto što ne razumiju i što nije dokazano i provjereno. A ti isti dušobrižnici mogli su sve spriječiti. Štoviše, držim da su oni krivi za položaj Hrvata u BiH danas, koji je majoriziran, i kojima je oduzeto pravo glasa. Prvo bi se trebali ispričati hrvatskom narodu u BiH.

Čija je Vlada najodgovornija za, prema vašem mišljenju, loš položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini?

- Od 2000. godine pa nadalje, bez obzira na to tko je bio na čelu Vlade, cijelo je vrijeme postojala nebriga za Hrvate u BiH. Hrvati nisu jednakopravan narod i zbog toga su promjene u BiH nužne, a prije svega izmjena izbornog zakona. Moraju biti svjesni da je Hrvatska najviše pomogla BiH. Prvi smo je priznali, prihvatili smo 700 tisuća izbjeglica i sad ću vam reći nešto što nikad nisam rekla javno, osim Majkama Srebrenice.

U vrijeme najžešćeg rata u BiH moja obitelj ne samo da je prihvaćala izbjeglice iz BiH, nego je sagradila jedan stančić za njih u kojem smo smještali Bošnjake muslimane. Moja obitelj ih je zaposlila i dala im plaću dok ne bi otišli dalje svojim putem. To je bio težački posao, isti onakav kakav je radila moja obitelj. Ali, bili su prihvaćeni kao obitelj. Stoga je zaista uvreda da me netko proglašava ksenofobom.

Dojam je kao da se sada opravdavate.

- Ne, ovo nije opravdanje. Neka političari u BiH rade što god hoće jer oni nisu odgovorni meni, nego svojim narodima i građanima. A tom narodu želim sve najbolje i želim im reći da se u svakoj prigodi borim za BiH za koju želim da bude dio Europske unije. Želim da BiH bude prosperitetna država u kojoj će se odraditi sve reforme. I, naravno, u svemu tome prije svega se borim, ponavljam, za poziciju Hrvata, konstitutivnog naroda u BiH.

Bivši premijer Milanović, nakon što je javnost upoznata s pričom u Jerusalem Postu, savjetovao vam je, citiram, ‘neka pazi gdje ide i s kim razgovara’ te kako morate ‘opreznije paziti što priča i s kim priča jer ovo nije braniteljski šator, ovo su državnički poslovi’.

- Doskočice iz jednog zagrebačkog ‘restača’ neće promijeniti činjenicu da sam na međunarodnoj sceni najozbiljnije shvaćena političarka iz Hrvatske, da su neki pokušali, ali su imali kompleks manje vrijednosti ili su u Hrvatskoj svašta izgovarali, a vani su bili manji od makova zrna. Neću prihvatiti da je Hrvatska mala država, neću prihvatiti da je Hrvatskoj mjesto u posljednjem redu ili da joj se mjesto određuje protokolom, nego ću, jer sam državnica, zajedno s ostalima određivati protokol. Fake news, hibridne borbe i kampanju neću komentirati, moram se posvetiti poslu, kao što sam rekla. Mene hrvatski državljani plaćaju da obnašam svoju dužnost najbolje što mogu i da ne gubim vrijeme na besplodnu kampanju, koju si Hrvatska ne može priuštiti.

Atrakcija