Trump: Kriva je 'mentalna bolest' / Demokrati: "Sam predsjednik promoviše rasizam i nadmoć bijelaca" Istaknuto

Autor  Avg 05, 2019

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je poslije dva oružana napada na građane u kojima je poginulo 29 osoba, da mržnji nema mjesta u SAD-u i ocijenio da su napadi posljedica "problema mentalne bolesti".

"U našoj zemlji mržnji nema mjesta", rekao je sinoć Trump u New Jerseyu u prvoj izjavi poslije napada u Texasu i Ohiu, prenosi Beta.

"To treba da prestane. Traje godinama. Već smo dosta učinili, a možda treba još", dodao je američki predsjednik.

Vlasti sumnjaju da je rasizam motiv koji je naveo mladića, bijelca od 21 godinu, da otvori vatru u jednom hipermarketu u El Pasu, u blizini granice SAD-a i Meksika. Ubio je 20 osoba, od kojih šest Meksikanaca.

Trump, republikanski predsjednik, bio je direktna meta kritike demokratskih protivnika poslije pucnjave u El Pasu. Oni su Trumpa optužili da je rast netolerancije podstakao svojom retorikom protiv migranata.

"Sam predsjednik promoviše rasizam i nadmoć bijelaca", navela je na Twitteru senatorska Elisabeth Warren, jedan od favorita za stranačke izbore demokrata za predsjedničke izbore.

"Nadmoć bijelaca, kao i svi drugi oblici terorizma, predstavljaju zlo koje treba uništiti", odgovorila je predsjednikova kćerka Ivanka Trump.

Američki predsjednik nije upotrijebio taj izraz, već je kao uzrok napada naveo "mentalnu bolest" napadača.

"Postoji problem mentalne bolesti u oba slučaja. Ti ljudi boluju od ozbiljne mentalne bolesti", dodao je Trump.

Nekoliko sati poslije napada u Texasu, dogodio se drugi, u Daytonu, u američkoj saveznoj državi Ohio. Napadač, takođe bijelac od 24 godine, ubio je devet osoba prije no što ga je usmrtila policija koja za sada ne zna motiv tog napada.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31