Koalicioni partneri - podrška sporazumu: Svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Srpske

Autor  Avg 06, 2019

Dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a o formiranju vlasti na nivou BiH prihvatljiv je za vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj. Ovaj stav saopšten je nakon sastanka čija su tema bili potpisani Principi o formiranju vlasti na nivou BiH, objavio je RTRS.

Najviše riječi bilo je o za mnoge spornom članu tri koji se tiče NATO integracija.

Principi o formiranju vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a u potpunosti su usklađeni sa odlukama Republike Srpske. Ovo je zajednički stav lidera stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj. Posebno su podvukli, član tri koji se tiče NATO integracija usklađen je sa ranijom odlukom parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Saradnja za koju smo uvijek govorili nije sporna. Prije svega sa NATO, onda i sa drugim organizacijama, ali članstvo za nas nije prihvaljtivo. Mogli ste da vidite u sporazumu da odredbe nema i naravno da svi odgovori iz Republike Srpske iza sebe imaju rezoluciju NSRS - rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a.

Ovako postignut dogovor pozdravila je i predsjednica Republike Srpske. Važno je kaže konačno primjeniti izborne rezultate kako bi se nastavilo za započetim procesima.

- Neopravdano dugo smo čekali da se napravi jedan ovakav prvi korak i bilo je logično da se to uradi na početku godine. BiH će i dlje biti suočena sa brojnim izazovima i pitanjima, ali je važno da mi iz Republike Srpske nastupimo jedinstveno - istakla je Željka Cvijanović predsjednica Republike Srpske.

I koalicioni partneri redom su pozdravili postizanje dogovora. U svojim izjavama najviše su govorili o pitanju saradnje sa NATO-om. Pozdravljaju što je u sporazumu precizirano da sradnja sa NATO-om ne prejudicira članstvo, što će o svim pitanjima biti poštovane odluke svih nivoa vlasti.

- Što se tiče člana ti i evroatlantskih integracija, imamo raniji stav da to treba koordinisati sa Srbijom - smatra Marko Pavić predsjednik DNS-a.

Živko Marjanac potpredsjednik SP-a naveo je da su pojedini već rekli kako je ovo izdaja, kako se ide ka NATO.

- Kako će se poslati i godišnji nacionalni program, u ovom dokumentu to nigdje ne stoji. Postoji i to da se ide u integracije, ali u Evropsku uniju, ne u NATO - dodao je Marjanac.

Dragan Čavić predsjednik NDP-a izrazio je nadu da će sporazum biti brzo realizovan i da će se preći na životna pitanja koja stoje u mjestu.

- Prije svega pitanje infrastrukture, ekonomskih odnosa, monetarnog sistema - naveo je Čavić.

Lideri stranaka u vladajućoj koaliciji Srpskoj pozvali su na što hitnije formiranje Savjeta ministara i poštovanje roka od 30 dana koji su sebi zadali predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a.

- Smatramo da je posebno važno da će buduća vlast biti formirana od stranaka koje su pobjednice. Stranke pobjednice izbora su izraz volje naroda - istakla je Spomenka Stevanović zamjenik predsjednika DEMOS-a.

Obren Petrović poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra da je poslije dugo vremena dobra stvar što je potpisan sporazum.

- Јa se nadam da će se vrlo brzo formirati Savjet ministara i početi da radi Parlament BiH u punom kapacitetu - istakao je Petrović.


Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je sporazum dobar i da doprinosi napretku i miru.

- Republika Srpska je apsolutno zaštićena u skladu je sa ranijim aktima. Srbija ima veći obim saradnje i odluku da ne pristupa vojnim savezima - smatra Stevandić.

U narednim danima Predsjedništvo BiH trebalo bi da donese odluku o prijedlogu kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Nakon toga, lideri stranaka vladajuće koalicije trebalo bi na novi sastanak da bi dogovorili raspodjelu pozicija.

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31