Opozicija RS izradila plan za ANP a Dodika nazivaju izdajnikom

Autor  Avg 08, 2019

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je dogovor s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem predstavio kao važan iskorak ka napretku i konačnom funkcioniranju vlasti, poručivši da zbog toga opozicija u Republici Srpskoj nema razloga Dodika nazivati izdajnikom.

Opozicione stranke u RS-u SDS i PDP kritikovale su prethodnih dana predsjednika SNSD-a da je izdao stavove tog entiteta u vezi s NATO putem. Ipak, Izetbegović je stao u odbranu Dodika, kazavši da nema razloga da se Dodikov potez u RS-u tumači kao izdajnički, objavio je Klix.ba

"Pa ta opozicija je izradila današnji plan za ANP, jer su još formalno u vlasti. Dodik ga samo može prihvatiti kao takvog ili umanjenog, odnosno reduciranog. Tako da je besmisleno da ga oni nazivaju izdajnikom", poručio je Izetbegović.

U narednih nekoliko dana očekuje se da Predsjedništvo BiH imenuje Zorana Tegeltiju (SNSD) za mandatara za Vijeće ministara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas da Sporazumom o formiranju vlasti na nivou BiH i u pitanjima vezanim za NATO ne postoji pobjednik ni gubitnik i da je pronađena sredina.
"Članom 3 Sporazuma smo definisali da će se raditi po Ustavi u zakonu i ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP-u. I rekli smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Mislim da trebamo da radimo na kompromisima, redukujemo planove, da budu prihvatljivi za sve strane ali i za sam NATO. Svako dalje detaljisanje će zakovati stvari", rekao je Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su "našli neku sredinu".

"Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3, on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli da to definišemo, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u Republici Srpskoj, pa oni su sačinila taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik", naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je razgovarao sa američkim ambasadorom o Godišnjem nacionalnom planu.

"Šefik Džaferović i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP, o onome šta im nije bilo jasno. Јa sam im dao pojašnjenje koje sam i sada iznio i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP", istakao je on.

Izetbegović je naveo da će tek biti pokrenuti pregovori za formiranje Vlade FBiH.

 
 


Atrakcija

 

 

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31