Prebitno da izborni pobjednici formiraju vlasti

Autor  Avg 11, 2019

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Ilija Cvitanović istakao je značaj da izborni pobjednici konstitutivnih naroda u BiH odgovorno pristupe uspostavljanju vlasti u dogovorenom roku od 30 dana.

Cvitanović je pozvao na dosljedno poštivanje potpisanog sporazuma, te pohvalio ulogu šefa delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka na iskazanim naporima prilikom približavanja stavova političkih lidera.

On je ocijenio da su potpisanim načelima urađeni prvi koraci ka unutrašnjoj stabilizaciji kao preduslovu za prosperitet i razvoj, te stabilnom napretku ka članstvu u EU, saopšteno je iz HNS-a.

Cvitanović, koji je i predsjednik HDZ-a 1990, kaže da se ova stranka zalaže za izmjenu Izbornog zakona u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH, te je pozdravio što se i kroz potpisana načela pozvalo na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon.

- Ostaćemo istrajni u zastupanju svojih stavova, posebno u procesu ustavnih promjena u kojima će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost sa druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH - naglasio je Cvitanović.

Atrakcija

 

Povezani članci (po oznakama)