Jedino rješenje - modificirani ANP

Autor  Avg 14, 2019

Jedino rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu euroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Vijeća ministara jeste usvajanje modificiranog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), saopćeno je iz SDA.

"ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odlaganja, jer je to zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a.Odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imat će negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH. Ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i biće u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti. Njegova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH“, sapćeno je.

Ovakve najave moraju biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC), kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Vijeće sigurnosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti, kaži iz SDA.

„Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvest će zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas, i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regionu. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome“, poručili su iz SDA.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31