Zašto Zvizdić ne saziva sjednice Parlamenta BiH

Autor  Sep 05, 2019

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut postavio je pitanje predsjedavajućem tog Doma Denisu Zvizdiću zašto još uvijek ne saziva sjednice iako je tu dužnost od Borjane Krišto preuzeo prije tačno mjesec dana.

Arnaut podsjeća da čak 30 prijedloga zakona čeka pokretanje procedure, da su poslanici uputili brojne inicijative, te da niz međunarodnih ugovora čeka saglasnost za ratifikaciju, objavio je N1.

"Činjenica da komisije nisu formirane ne može biti izgovor za nesazivanje sjednica jer je obaveza predsjedavajućeg da „stvori pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti poslanika u okviru nadležnosti Doma“ (član 27.(1)j) Poslovnika)", navodi Arnaut i dodaje:

"Prihvatajući dužnost člana Kolegija, a sada i predsjedavajućeg, pored brojnih prava i privilegija, preuzeli ste i navedene obaveze. S obzirom da iste ne izvršavate, Dom nije u mogućnosti donositi zakone, uključujući drastično smanjenje otpremnina, olakšavanje naplate alimentacija, ili smanjenja činovničkih opterećenja na kandidate za rad u državnoj službi".

Arnaut je također podsjetio da zbog nesazivanja sjednica, Dom nije razmatrao njegovu inicijativu kojom bi se Vijeću ministara BiH naložilo da bliske srodnike nositelja pravosudnih funkcija uvede u sukob interesa i onemogući njihovo postavljanje na rukovodeće pozicije u vladinim tijelima, javnim preduzećima i agencijama za privatizaciju.

Konačno, zbog nesazivanja sjednica Doma, poslanici nisu u mogućnosti da otvore raspravu o činjenici da sekretar Doma još uvijek nije zakazao konstituirajuću sjednicu Istražne komisije o stanju u VSTV-u, čije su formiranje pozdravile ambasada SAD-a i Misija OSCE, navodi Arnaut u poslaničkom pitanju.

Atrakcija