Pozvao NATO da odbaci odluku o MAP-a

Autor  Sep 06, 2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je NATO da odbaci odluku o davanju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH da ne bi, kako je rekao, bili glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije.


"Mi nikada nismo rekli da ne treba sarađivati sa NATO-om. Imamo određeni oblik saradnje, mi razumijemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje po tom pitanju. Prejudicirati članstvo je apsolutno nešto što je nametnuto", rekao je Dodik novinarima u Trebinju, prenosi Srna.

Komentarišući poziv komesara EU za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna članovima Predsjedništva BiH na sastanak, Dodik je rekao da on ne bježi od razgovora, da mu nije problem da razgovara i kaže šta hoće, a šta neće, ali da je nemoguća dimenzija u kojoj se unaprijed nameće šta ko treba da prihvati.

"Prvo treba izabrati Savjet ministara. Ja nemam ništa protiv da se na novi Savjet ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da ono o tome odlučuje, ali da neko unaprijed govori šta treba da odluči to je neko drugo pitanje i to je nemoguće", istakao je Dodik.

Kako smo objavili Dodik, kao predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH do sada je odbio sve prijedloge kompromisa kako bi se formirala vlast u BiH, a ova država nastavila saradnju s NATO-om šaljući svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP). Tako je odbio i prijedlog da se prvo imenuje SM, ali da Tegeltija u roku od 30 dana pošalje ANP.

Atrakcija