GO SDA: SNSD destabilizator, HDZ dvoličan

Autor  Sep 06, 2019

GO SDA poziva OHR, zemlje garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, zemlje članice PIC-a i sve druge revelantne faktore međunarodne zajednice da zauzmu odlučniji stav napsram destruktivnih politika koje bi BiH mogle odvesti u duboku krizu

Glavni odbor SDA, na danas održanoj sjednicu, donio je zaključak kojim daje punu podršku predsjedniku Stranke Bakiru Izetbegoviću u pregovorima o formiranju Vijeća ministara BiH.

- Glavni odbor SDA ocjenjuje štetnom za državu i sve njene narode i građane politiku koju već duže od deceniju provode Milorad Dodik i SNSD. Dodik od 2006. godine gotovo na dnevnoj bazi vrijeđa i omalovažava državu BiH i njene institucije, govori o BiH kao nemogućoj i neodrživoj državi, bez ustezanja govori o podjeli zemlje, brisanju granice na Drini, crta nove granice na Balkanu. Istovremeno, vrijeđa i Bošnjake, šovinistički poručuje da mu "neće suditi muslimani", Bošnjake povratnike naziva "okupatorima Podrinja", ezan "arlaukanjem", nasrće na njihov identitet, negira bosanski jezik, negira genocid, pokušava mijenjati karakter rata, odlikuje ratne zločince. Od 2006. godine do danas, referendumom je u različitim prilikama prijetio skoro 50 puta - navodi se u zaključku GO SDA, objavio je Faktor.ba

Dodiaju da izazivanje krize oko uspostave vlasti i Dodikov pokušaj da se volja entiteta nametne državi u oblastima za koje je ona isključivo nadležna i time zaustavi NATO put BiH, samo su kulminacija takve politike.

- GO SDA prepoznaje da je krajnji cilj te politike i njenih mentora da kršeći i ne poštujući zakone i odluke, kao i konsenzusom svih strana ranije utvrđeno vanjsko-političko opredjeljenje zaustavi put BiH prema NATO-u i Evropskoj uniji, kao i da se u potpunosti blokiraju i obesmisle državne institucije kako bi se u potpunosti razgradila BiH. Takva destruktivna politika je prijetnja stabilnosti i miru u BiH, ali i regiji - zaključeno je danas.

Glavni odbor SDA pozvao je SNSD da prestane sa politikom destabilizacije države, jer to ne može donijeti nikome ništa dobro, a naročito ne srpskom narodu i entitetu RS, u čije ime se, navodno, vodi takva politika. Pozivali su SNSD da počne u cjelosti poštovati Ustav i zakone BiH, te da poštuju potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Nadalje, Glavni odbor SDA smatra da je jedini i isključivi krivac za krizu oko formiranja vlasti Milorad Dodik i njegov zahtjev da se ne poštuju zakoni kojima se definira NATO put BiH. Podsjećamo da član 3. potpisanih Principa predviđa "unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, u skladu sa svim relevantnim odlukama što podrazumijeva izradu planova". Ističu da SDA neće odustati od svojih principa, a to je funkcioniranje države u skladu s Ustavom i vladavinom zakona te neće dopustiti da se entitet nametne državi u nadležnostima koje su isključivo državne.

GO SDA pozvao je i sve relevantne sagovornike da nastave razgovore o formiranju vlasti i postignu konsenzus koji će omogućiti slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. Ukoliko se svi budu pridržavali potpisanog sporazuma, poštovali Ustav i zakon, vlast na svim nivoima može biti uspostavljena u kratkom roku.

GO SDA je pozvao HDZ BiH da prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja Godišnjeg nacionalnog programa u sjedište NATO-a. Pozivamo HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

Glavni odbor SDA osudio je tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je "stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina", te da je ta paradržavna tvorevina "putokaz za ustavna rješenja u BiH". Iz SDA poručuju da ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija Bosne i Hercegovine. Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejadnakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao "nositelja europskih vrijednosti". Ističu da nikave "europske vrijednosti“ nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat.

GO SDA poziva OHR, zemlje garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, zemlje članice PIC-a i sve druge revelantne faktore međunarodne zajednice da zauzmu odlučniji stav napsram destruktivnih politika koje bi BiH mogle odvesti u duboku krizu, proizvesti nestabilnost i u krajnjem ugroziti mir u BiH, ali i regiji. Izražavanje zabrinutosti i mlake reakcije samo dodatno ohrabruju predvodnike destruktivnih politika, objavio je Faktor.ba

S obzirom da Milorad Dodik najavljuje produbljivanje krize kroz djelovanje Narodne skupštine RS-a, očekujemo da se odlučnost na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže odmah i tako na vrijeme zaustavi dodatna destabilizacija prilika u BiH.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31