Ljubić: BiH kao višenacionalna federacija

Autor  Sep 10, 2019

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je da BiH može biti stabilna i funkcionalna jedino kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda uređena na načelima decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana.

Prema Ljubićevim riječima, to je u više navrata preporučeno u rezolucijama Evropskog parlamenta, prenosi Srna.

- U svjetlu tih preporuka i duhu dejtonskog Ustava, BiH vidim kao istinski višenacionalnu federaciju sa elementima zajedničke ili podijeljene uprave na nivou države, te elementima teritorijalne samouprave na srednjem nivou vlasti - rekao je Ljubić za sarajevsko Oslobođenje.

Pitanje svih pitanja za BiH, smatra Ljubić, jeste kako doći do racionalnog, za sva tri konstitutivna naroda prihvatljivog uređenja funkcionalne i samoodržive BiH.

- Kada to postignemo, onda ćemo mnogo lakše rješavati i unutrašnja i spoljnopolitička pitanja - rekao je Ljubić i dodao da uvažavajući sve specifičnosti treba uporno i pažljivo graditi konsenzus svih naroda i građana za pristupanje BiH NATO-u.

On je naveo da je imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara u ovom momentu odgovornost samo tri člana Predsjedništva BiH.

- S obzirom na to da hrvatski narod u Predsjedništvu nema svog predstavnika, to nije odgovornost HNS-a. Kad kandidat /za predsjedavajućeg Savjeta ministara/ bude imenovan i kada prijedlog dođe u parlamentarnu proceduru, stranke članice HNS-a će se u Parlamentarnoj skupštin BiH izjasniti o njegovoj prihvatljivosti - rekao je Ljubić.

On je istakao da je stav HNS-a da treba hitno pristupiti izboru Savjeta ministara, te da Sabor ostaje privržen principima koje su potpisali predstavnici tri pobjedničke stranke na izborima i zagovara dijalog da se taj sporazum i sprovede.

Ljubić smatra da je najbolji pristup rješavanju političke i institucionalne krize hitno formiranje vlasti u paketu sa izmjenama Izbornog zakona koje treba da omoguće legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30