SDP HR protiv Komšića: Reakcije iz Hrvatske

Autor  Sep 29, 2019

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zlouporabio je UN budući da je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, rekao je u nedjelju hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, referirajući se na Komšićevu izjavu da danas pojedinci u Hrvatskoj niječu činjenicu da je u razdoblju NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima.

Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje "pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo", a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.

- Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu, mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH... svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, on djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje, zaključio je Grlić Radman, prenosi HRT.

Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH. Govoreći o Komšiću, naglasio je ponovno da "Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu washingtonskog i daytonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod".

- Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti, a RH od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Uz to, Hrvatska podržava i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Onaj tko želi biti lider mora imati viziju budućnosti, rekao je.

Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio.

Iako SDP upozorava da se u Hrvatskoj stvara klima relativizacije fašizma, Davor Bernardić misli da Komšićeva ocjena ne stoji.

Ne bih se složio s tom izjavom. Nema negiranja pojave fašističkih zločina, toga je svaka ozbiljna politička stranka i pojedinac u Hrvatskoj svjestan, ali ima relativizacije. I pokušaja relativizacije fašističkih zločina, rekao je Bernardić.

Poručio je Komšiću da se fokusira na probleme građana u BiH koji su, prema Bernardiću, u sličnoj poziciji kao građani Hrvatske ili pak Srbije.

- Masovno iseljavaju, teško žive, tamo su još niže plaće i mirovine nego u Hrvatskoj i to su glavni problemi, rekao je predsjednik SDP-a Bernardić.

Atrakcija