Omalovažavanje i nadmenost za privlačenje glasova

Autor  Okt 01, 2019

U posljednjoj u nizu uvreda koje je hrvatska predsjednica uputila aktuelnom predsjedniku BiH Željku Komšiću, Grabar-Kitarović navodi kako je “Hrvatima nametnuti član Predsjedništva BiH Željko Komšić personifikacija preglasavanja Hrvata BiH” te da “u nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protivhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman već nije ni relevantan sagovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome”, objavila je FTV.

Grabar-Kitarović je trebala znati da se u pušta u komentiranje netačno prenesene Komšićeve izjave. Ali, da se to i zanemari, posebno je porazno sa koliko se omalovažavanja i nadmenosti predsjednica jedne susjedne države obraća svome kolegi predsjedniku države.

“Ta gospođa svojim popovanjem ko je legitiman - a ko nije, ko je relevantan - a ko nije, a očito zbog glasova iz BiH u njenoj ponovljenoj utrci za Pantovčak, pokušava se miješati u unutrašnje stvari druge države, i to na krajnje prizeman, primitivan, gotovo uličarski karakter. Ta gospođa lajavačkim jezikom osnažuje teze o njoj kao istinskoj sramoti hrvatske državne politike”, kaže za FTV akademik Slavo Kukić.

Profesor međunarodnih odnosa na FPN-u Kenan Ešref Rašidagić ističe kako je to pokušaj da se politika koja je neslavno okončala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma nastavi nenasilnim sredstvima koja bi na kraju imala cilj raspad BiH u sadašnjem obliku i stvaranje neke tri državne zajednice, od kojih bi jedna bila hrvatski entitet koji bi u nekoj budućnosti trebao biti integralni dio Hrvatske.

Poznati su stavovi mnogih hrvatskih zvaničnika, pa i Kolinde Grabar-Kitarović o izbornom zakonu BiH. Ali i predsjednica Hrvatske bi trebala znati da je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izabran u potpunosti u skladu sa zakonom ove zemlje. Njegov izbor ne osporava ni jedna svjetska zemlja. Sve do eventualne promjene, pitanje izbora članova Predsjedništva bi trebalo da bude unutrašnja stvar BiH.

Politički analitičar Žarko Papić ističe da niko nema pravo da dovodi u pitanje izbore na osnovu postojećeg izbornog zakona i Ustava BiH.

“Legalno izabranog dužnosnika, po validnom postojećem izbornom zakonu BiH, smatra nelegalnim predstavnik te države. S druge strane se uplitanje drugih država u unutrašnje poslove BiH, što apsolutno nije u skladu s normama i ponašanjem i međunarodnog prava, smatra legalnim i legitimnim jer oni to pravdaju na način da se njih nekada pitalo da održe mir u BiH, a zapravo to se tražilo jer su oni narušili mir u BiH”, podsjeća Rašidagić.

BiH i Hrvatska su prijateljske zemlje koje stalno tvrde da žele da grade bolje odnose. Činjenica što je jedna od njih - Hrvatska u EU ne bi trebalo da znači pravo na tutorstvo. Jer i BiH je suverena zemlja, bez na to obzira koliko objektivno ima problema.

Atrakcija / FTV