USA želi pouzdanog partnera na Balkanu Istaknuto

Autor  Okt 06, 2019

Posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea Crnoj Gori pokazatelj je da Amerika želi da ima pouzdanog partnera na Balkanu, a Podgorica je spremna da tu ulogu obavi, kazao je za TVCG analitičar Boško Jakšić. Ocjenjuje da su američka očekivanja vezana za stabilnost Zapadnog Balkana, a Crna Gora, kako ističe, u tom pogledu ima sve veću ulogu.


Crna Gora i SAD su partneri, saveznici i prijatelji, poruka je koja intenzivno i u kontinuitetu dolazi kako sa crnogorskih tako i najznačajnijih američkih adresa.

Sama činjenica da je Crna Gora u kratkom periodu od dvije godine bila domaćin dvojici od vodeće američke trojke, potpredsjedniku Majku Pensu i državnom sekretaru Majku Pompeu, nesumnjiv je dokaz, kako kaže analitičar Boško Jaksić za RTCG da je Amerika zainteresovana da ima pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu, ali i da je Podgorica pokazala da to može da bude.

“Sve je sadržano u tim rječima “mala nacija-veliki doprinos” jer se taj doprinos najmlađe članice NATO-a ne mjeri njenom veličinom i brojem stanovnika već onim što može da uradi na političko i diplomatskom nivou, a to su očekivanja SAD-a vezana za stabilnost Zapadnog Balkana i to je proces u kome Crna Gora nesumnjivo dobija sve veću i veću ulogu”, kazao je Jakšić za RTCG.

Cijene SAD, kako je i sam državni sekretar saopštio, enorman doprinos Crne Gore. I posjeta Pompea jeste gest podrške najmlađoj članici NATO-a, ali i poruka svima u regionu koji bi trebalo, kako je kazao, da slijede taj primjer. Sama činjenica da je tokom razgovora u Podgorici bilo riječi o kosovskom konfliktu, situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i drugim kriznim tačkama u regionu, za Jakšića je znak da Crna Gora postaje najvažniji regionalni igrač.

“Onoga trenutka kada je Vašington postavio na pijadestal Podgoricu na koji je postavlja da se na Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, posljednju i prvu buduću članicu, računa kao na dva najveća oslonca u regionu u naporima za njegovu konsolidaciju pa se u razgovorima i u Podgorici i u Skoplju razgovaralo i o kosovskom konfliktu i drugim kriznim tačkama u regionu i u Bosni i Hercegovini i to je znak da Crna Gora postaje sve važniji faktor na Balkanu i da sve teorije o velikim liderstvima velikih zemalja Balkana padaju u vodu američki angažmanom”, kazao je Jakšić.

Osim bezbjednosti kao ključne koristi koju naša država uživa članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, tu su i ekonomski benefiti. Tokom razgovora s crnogorskim zvaničnicima sekretar Pompeo najavio je i do sada najvredniji sporazum o opremanju Vojske Crne Goe američkom vojnom opremom vrijednom 36 miliona dolara.

“Sem diplomatske simbolike i poruka koje su vezane za geostrateška pitanja, ovoga puta imamo i prvi veliki bilateralni dogovor koji se tiče vojne saradnje, a on je propraćen u suzbijanju ruskog softvera. U svakom slučaju to je konkretna potvrda ove važnosti na političkom nivou”, kazao je Jakšić.

A kada je riječ o unutrašnjoj politici Crne Gore, državni sekretar SAD, kako kaže Jakšić, potencirao je ono što se uglavnom već zna,a to su neophodnost jačanja institucija pravne države, borba protiv krininala, korupcije, kao i borba za slobodu medija.

Atrakcija