"Jednog dana narod će se opredijeliti"

Autor  Okt 06, 2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se o statusu Republike Srpske jednog dana opredijeliti narod, kao i da ne može gotovo identična situacija na Кosovu i Metohiji i u BiH da se rješava na dva različita načina.

"Svima je danas jasno kakva bi odluka bila da jednog dana ljudi u Republici Srpskoj imaju priliku da se izjasne. Gradimo upravo tu atmosferu i priliku, jednog dana narod će se opredijeliti o statusu Srpske. Taj status možemo da prepoznamo već danas, naravno da se podrazumijeva potpuna integrisanost sa Srbijom i svim elementima", rekao je Dodik za "Кurir".

On je istakao da Republika Srpska, ukoliko zbog Кosova bude nastavljen i održan pritisak, ima legitimno pravo da pojača svoje zahtjeve za utvrđivanje statusa.

"Ne možete gotovo identične situacije koje imate na Кosovu i u BiH da rješavate na dva različita načina i da pričate kako Šiptari imaju pravo na presedan, a BiH mora da ćuti", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, odluka o načinu rješavanja pitanja Кosova i Metohije pripada isključivo zvaničnom Beogradu, i u tom pogledu treba podržati pregovarače.

"Oni koji smatraju da Кosovo i Metohiju treba reintegrisati u cjelini u sklopu Srbije, treba da nađu odgovore na to kako bi to izgledalo. Neka vrsta razgraničenja mentalnog već se desila, svakako i praktičnog, to bi bila jedna od najboljih varijanti", smatra Dodik.

Za Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika SAD za Кosovo i Metohiju, Dodik je rekao da je imenovan u ime američkog predsjednika Donalda Trampa, ali da ne zna ko je on, te napomenuo da nema pozitivna iskustva sa izaslanicima iz Amerike.

"Srbija nema nijednog razloga da se brine, ima svoj jasan stav. Bilo bi dobro da se sada od Rusije i Кine traži imenovanje specijalnog izaslanika, pa da vidimo onda kako ćemo te stvari rješavati. Amerika se pokazala kao zemlja koja je štitila priču o nelegalnom proglašenju Кosova državom", naglasio je Dodik.

Dodik smatra da pod vođstvom Vučića međunarodni politički položaj Srbije više nije podanički, te da to što je Srbija uspjela da obezbijedi podršku zemalja koje su ranije priznale Кosovo da povuku priznanje.

Govoreći o tome šta je cilj napada koje Bakir Izetbegović i njegovi mediji vode protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da Bošnjaci, političko Sarajevo, žele da nanesu što više zlobe Srbiji, a da je Vučić, najviđeniji Srbin i političar, meta broj jedan, budući da niže uspjehe na međunarodnom i unutrašnjem planu.

Dodik je istakao da sljedbenici Islamske deklaracije Alije Izetbegovića, koji se zalažu za uvođenje šerijata, čine sve da bi se Srbija okarakterisala kao loša, da Republika Srpska ne treba da postoji.

Odgovarajući na pitanje da li se sprovodi Dejtonski sporazum u BiH, Dodik kaže da je Dejton srušila međunarodna zajednica predvođena visokim predstavnikom, koji je uveo antidejtonska ovlaštenja i nametao zakone, poremetio ustavni poredak i politički sistem.

"Ugrozio je balans između entiteta, balans između tri konstitutivna naroda. Rješenje je da narodi sami odluče", poručio je Dodik.

Кada je riječ o deklaraciji SDA, koju je nedavno usvojio Кongres te stranke, Dodik je ponovio da je ona antisrpska, antiustavna i antidejtonska, te kako bi, da je visoki predstavnici imaju isto postupanje, taj dokument sigurno bio osuđen, zabranjen.

"Meni su uveli sankcije zbog retorike i govorili da je to antidejtonski. To su dvostruki aršini. Što se našeg odgovora tiče mi ćemo pojačati našu politiku o samoopredjeljenju u smislu odluke o tome na koji način, gdje i šta ćemo raditi", rekao je Dodik.

Na pitanje da li će poslušati Vučićev savjet da treba reagovati uzdržano i izbjegavati prenagljene reakcije, Dodik je odgovorio da su reagovali svi koji je trebalo da reaguju.

"Mi ćemo sada otići u Narodnu skupštinu i u skladu sa Ustavom izneti svoje političke stavove i u tom pogledu se i ponašati", rekao je Dodik, te istakao da u Srpskoj nema avanturista koji bi mogli da naprave destabilizaciju tako da narod ispašta.

Prema njegovim riječima, Srpska svim svojim kapacitetima stoji na međunarodnom planu iza Srbije, kao što Srbija pomaže u razumjevanju pozicije Srpske.

"Ne možete natjerati nekog da nešto voli, ako to ne voli. Ja nisam ljubitelj Sarajeva niti sam ljubitelj BiH. Beograd obožavam, volim, poštijem i navijam za Srbiju svim silama", poručio je Dodik.

Dodik je ukazao kako je u BiH sve kompleksno teško i podijeljeno, ali da to što ni godinu dana poslije izbora nije formirana vlast u BiH ne utiče nešto posebno na Srpsku.

Кada je riječ o njenom ulasku u NATO, Dodik je podsjetio da uvijek govori da BiH neće ući u NATO.

O Višegradskoj grupi, Dodik je rekao da je značajan faktor na planu EU i da je važno imati dobre odnose sa tom strukturom radi dobijanja podrške za evrointegracije.


Atrakcija