USA neće podržati tursku operaciju u Siriji Istaknuto

Autor  Okt 07, 2019

Turska planira "uskoro" pokrenuti dugo planiranu ofenzivu u sjevernoj Siriji, istočno od rijeke Eufrat, koju američke snage neće podržati niti će biti u nju uključene, priopćila je Bijela kuća.

Priopćenje je objavljeno nakon telefonskog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa o planovima Turske za uspostavu "sigurne zone" istočno od rijeke Eufrata u Siriji.

Erdogan je u razgovoru s američkim predsjednikom izrazio "nezadovoljstvo zbog toga što američka vojska i sigurnosne službe ne provode dogovor" postignut u kolovozu s Washingtonom o uspostavi te zone koja tursku granicu treba odvojiti od teritorija sirijskih Kurda, objavio je ured turskog predsjednika, prenijeo je HRT.

Ta se zona treba uspostaviti između turske granice i sirijskih područja pod nadzorom kurdske milicije YPG kojoj je Washington pomogao da porazi Islamsku državu. Ankara tu miliciju smatra terorističkom organizacijom.

- Američke oružane snage neće podržati ili biti uključene u operaciju - navodi se u priopćenju Bijele kuće.

- Američke snage, nakon što su teritorijalno porazile 'kalifat' (Islamske države), neće više biti u neposrednom području - dodaje se.

Bijela kuća je ponovila da SAD neće držati u zarobljeništvu borce Islamske države "iz Francuske, Njemačke i drugih europskih država".

- Turska će sada biti odgovorna za sve borce Islamske države u područjima osvojenima u protekle dvije godine - kazala je Bijela kuća.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan najavio je u subotu da će Turska izvesti zračnu i kopnenu vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji. Erdogan se usto nada da će sigurnu zonu, kojom će udaljiti YPG od turske granice, moći iskoristiti kako bi onamo vratio sirijske izbjeglice. U telefonskom razgovoru s Trumpom rekao je da će ta zona stvoriti "potrebne uvjete" za povratak sirijskih izbjeglica kući, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31