Velika greška za bezbjednost EU? Istaknuto

Autor  Okt 09, 2019

Povlačenjem sa sjevera Sirije, SAD su izdale Kurde, svog najvernijeg saveznika u borbi protiv Islamske države, što bi moglo da se pokaže kao velika greška za buduću bezbjednosnu situaciju u Evropi, ocjenjuje DW.

Čini se da najnovije vijesti iz Vašingtona potvrdujju staru kurdsku poslovicu “Nema prijatelja osim planina”. SAD su najavile da više neće biti protiv turske invazije u kurdskim oblastima na sjeveru Sirije. Tako je Vašington svog najbližeg saveznika u borbi protiv takozvane Islamske države ostavio na milost i nemilost nadmoćnoj Erdoganovoj vojnoj mašineriji, navodi autor teksta Matijas fon Hajn.

Više od 10.000 kurdskih boraca proteklih godina izgubilo je život u borbi protiv IS. Kurdske milicije činile su okosnicu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje su na kopnu predvodile lavovski dio borbe protiv IS. Sada je jasno: jalove su bile nade Kurda da su time zaslužili zaštitu SAD od napada Turske, navodi DW. Turski predsjednik odavno je, kako se navodi, bacio oko na sjevernu Siriju. A nedavno, na Generalnoj skupštini UN, Erdogan je predstavio svoje planove za “bezbjednosnu zonu“ južno od turske granice. To je ogromna teritorija, s obzirom na to da je ta granica duga skoro 500 kilometara i da je predviđeno da zona bude širine 30 kilometara.


U ratom razrušenoj Siriji, te oblasti koje su kontrolisali Kurdi, do sada su bile oaza stabilnosti. Vojna operacija Turske, koja očigledno samo što nije počela, to će sigurno promijeniti, prenosi Tanjug pisanje DW.

Kakve poslkedice po Siriju imaju turske invazije moglo se vidjeti početkom 2018, prilikom okupacije Afrina – što je cinično nazvano „Operacija maslinova grančica“. Turska vojska tada je operisala zajedno sa džihadistima. Prema podacima UN, iz Afrina i okoline tada je izbjeglo 140.000 ljudi. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu govori o čak 350.000 raseljenih. Organizacije za ljudska prava žalile su se na sistematsko uništavanje sredstava za život Kurda: oni se protjerani iz svojih kuća, a tu su onda naseljeni sirijski Arapi.

Erdogan sada ima sličan plan – i to ne krije. Želi da se oslobodi više od tri miliona sirijskih izbjeglica koje u Turskoj više nisu dobrodošli. To znači da Erdogan u suštini planira etničko čišćenje i kasnije preseljenje duž sirijsko-turske granice.

Pored svega toga, ne smije se zaboraviti da je borba protiv Islamske države daleko od pobjede. Iako je izgubila teritorije početkom godine, njeni borci još uvijek se kriju u prostranstvima Sirije. Ideologija Islamske države još uvijek je u glavama oko 12.000 zarobljenika koje na sjeveru Sirije čuvaju Kurdi. A i u glavama otprilike 70.000 izbeglih sljedbenika IS u kampovima, takođe na sjeveru Sirije.

Kada turska vojska krene u akciju, Kurdi će imati drugih briga i neće više moći da se bave tom ljudskom zaostavštinom terorističkog kalifata. Američki predsjednik Tramp je doduše obavezao Erdogana: za zarobljene borce i pripadnike IS tada će biti odgovorna Turska. Ali ta turska ofanziva svijet neće učiniti sigurnijim, zaključuje Fon Hajn za Doj

Atrakcija