U američkom stavu bez šansi za dijalog

Autor  Okt 10, 2019

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija za sada u američkom stavu o Kosovu ne vidi promjene koje bi davale bolju šansu za dijalog Beograda i Prištine.

On je za Večernje novosti, komentarišući odluku američkog predsjednika Donalda Trampa, rekao da za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, pomenuvši i da je Rusija u više navrata naglašavala da, prije svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima, prenosi Srna.

Na pitanje da li se posljednjim potezom Bijele kuće – imenovanjem Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine, umanjuje uloga EU u procesu pregovora, Bocan-Harčenko je rekao da je Brisel sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga.

– Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahtjeve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju -dodao je on.

Grenel će se sutra u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik SAD Donald Tramp imenovao je 4. oktobra američkog ambasadora u Njemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Grenel će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Njemačkoj.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31