Macronova rampa za EU Sj. Makedoniji i Albaniji: Francuska protiv pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije za pristup EU

Autor  Okt 15, 2019

Francuska se protivi pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pridruživanju Evropskoj uniji i upozorava da ne može podržati te pregovore dok Unija ne reformiše "beskrajnu sapunicu" primanja novih članova, prenosi FoNet.

Evropski ministri, koji treći put od juna 2018. godine pokušavaju da odobre pregovore o pristupanju sa balkanskim zemljama, razgovaraće ove sedmice u Luksemburgu o otvaranju puta Skoplju i Tirani, uz široku podršku EU i SAD.

Francuski ministar za evropska pitanja Amélie de Montchalin izjavila je da nema puta napred dok se ne sprovedu "duboke reforme" pravila za članstvo u EU, na koje je u julu pozvao predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Stav Francuske izazvao je zabrinutost u Briselu zbog mogućih odlaganja već isplaniranog procesa, koje će produbiti sve jače veze Balkana sa Rusijom i Kinom.

Reuters navodi da se Srbija, BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, kao i Kosovo, smatraju budućim članicama Evropske unije. "Prva stvar o kojoj treba da govorimo jeste kako Evropa mora reformisati način na koji sprovodi proširenje i pregovore", istakla je Montchalin, nazivajući proces "beskrajnom sapunicom".

Ona je naglasila da taj proces, prema mišljenju Francuske, nije efikasan. Holandija i Francuska su zabrinute zbog razgovora sa Albanijom, dok su mnoge zemlje članice NATO, čiji je Albanija član, isfrustrirane stavom Pariza, koji smatra da se EU suočava sa velikim izazovima kada je riječ o pristupanju još dvije zemlje sa Balkana.

Francuska tvrdi da Balkan još nosi ožiljke ratova iz 1990. godina i da se i dalje bori sa kriminalom i korupcijom. Njemačka je predložila kompromis započinjanjem razgovora sa Sjevernom Makedonijom prije kraja godine i usaglašavanjem da se pokrene proces za Albaniju, ali da se ne određuje datum dok Tirana ne ispuni još neke uslove.

Evropska komisija smatra da je pogrešno postavljati dodatne uslove Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su već ispunile ciljeve koje su im postavile vlade EU. Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je Reutersu da je sve teže dati pristojno objašnjenje za odgađanje pristupanja zemalja Balkana EU i da je vrijeme da Brisel ispuni svoje obaveze ako su to učinili i partneri koji su se ranije dogovorili potrebne korake.

Atrakcija