SDS i PDP tražiće nove partnere za saradnju

Autor  Okt 16, 2019

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Banjoj Luci, nakon sastanka sa liderom PDP-a Branislavom Borenovicem, da će SDS i PDP i dalje sarađivati na svim važnim poslovima, prenosi BN javljanje agencija.

- Danas smo razgovarali o izbornom zakonodavstvu, o javim servisima, pogotovo o RTRS-u, ali i o posljednjoj sjednici NSRS i o blokiranju Parlamenta BiH. I SDS i PDP ima pripremljene prijedloge u kojem smislu bi trebalo da se mijenja izborno zakonodavstvo u BiH. To je za nas najbitnije kada govorimo o izbornom procesu - kazao je Šarović.

On je rekao da će SDS i PDP usaglasiti stavove u narednom periodu o ovom pitanju i dodao da će u tom poslu pokušati da zainteresuju i druge stranke u RS.

- Pitanje javnog servisa je za nas veoma važno. RTRS ima obavezu da na ravnopravan način informiše javnost. Mislimo da RTRS to sada ne radi. Negativno utiče ne demokratizaciju društva i na izbore koji slijede - istakao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je da je i te kako važno da SDS i PDP razgovaraju o aktuelnim temama.

- Ako ovakav izborni zakon ostane, svaki budući izbori biće obesmisljeni. PDP ima gotovo dokument koji može da ide u parlamentarnu proceduru. Izmjene izbornog zakona neće biti ni lake ni jednostavne - rekao je Borenović.

On smatra da javni servisi nisu objektivni i da ne rade u skladu sa zakonom.

- Nezadovoljni smo radom RTRS-a i Srne. Predlozicemo rješenja da se oni vrate u okvire slobodnog i nezavisnog novinarstva - kazao je Borenović.

Komentiarisali su zastoj u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom nivou.

- Prije godinu dana počeli su pregovori tri stranke o formiranju vlasti. Izabrana su oba kolegijuma, podijeljeni su resori. Nisu bili gadljivi da glasaju jedni za druge. Svi imaju pravo da traže političke partnere. SNSD, SDA i HDZ su partneri. Čekamo da saznamo da li je taj dogovor u funkciji ili nije - istakao je Borenović.

Šarović smatra da pregovaranje o Savjetu ministara BiH nije u vlasništvu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

Savjet ministara ne formira onaj ko ima pravo na to ili onaj ko misli da mu to pripada. Svi smo mi legitimni za to. Vijeće ministara će formirati onaj ko formira koaliciju od 22 poslanika. I to je legitimno, sve ostalo je prazna priča. Taj legitimitet imaju i SDS i PDP. Mi nećemo biti po strani - kazao je Šarović.

Atrakcija