Palmer sa Vučićem: Istorijska greška EU

Autor  Nov 04, 2019

Završen sastanak predsednika Srbije i specijalnog izaslanika SAD za Z. Balkan.  Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića on i Metju Palmer su najpre razgovarali u četiri oka, a potom je održan sastanak dvije delegacije.

"Razgovori su bili otvoreni, iskreni i da budem pošten prema javnosti, zadovoljan sam i sadržajem jer smo razmotrili sva naša sporna pitanja, sve razlike između nas i rekao bih da smo odlučni da pronalazimo rješenja u budućnosti koja bi značila i bolje odnose SAD i naše zemlje“, rekao je Vučić na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka s Palmerom, prenosi B92.

Rekao bih da je bio i konstruktivan pristup da se u odnosima s Prištinom što pre vratimo dijalogu, dodao je on.

Vučić je podsjetio da su stavovi SAD i Srbije po pitanju Kosova veoma različiti, u čemu nema nikakve tajne. "SAD su priznale Kosovo, Srbija ima drugačije stanovište ali sam Palmeru zahvalan što je bio spreman da čuje i da sasluša šta je to što mi imamo da kažemo, i danas i ranije“, rekao je vUčić i zahvalio Palmeru na podršci koje SAD daju Srbiji na njenom putu ka EU.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao i da Srbija neće ulaziti u sukob sa SAD: "Mi da ulazimo u sukobe s Amerikom nećemo, ne padam mi na pamet da se sukobljavamo s najvećom silom." Istakao je i da će nastojati da Srbija sačuva svoju slobodu, ali da nam je ostavljen mali "prolaz" kroz koji moćemo da se provučemo, poredeći tu situaciju s izrekom "kao kuće kroz tarabe".

"Palmer mi je rekao šta mu se ne sviđa u srpskoj politici, on je to meni rekao, a ja sam njemu odgovorio", rekao je Vučić i dodao da očekuje da se uskoro stvore uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a da Srbija želi da taj dijalog bude odgovoran i ozbiljan i da vodi rješenju.

"Jer, Srbija je spremna za kompromis, ali nikada nije za sopstveno unižavanje i nipodaštavanje svog naroda i na KiM i u cijeloj državi", kazao je predsjednik Srbije i zaključio da su navodi da bi Srbiju trebalo pritisnuti i nametnuti kako bi uradila nešto što nije u njenom interesu- nemogući.

Palmer: EU je napravila istorijsku grešku

Nakon Vučića, medijima se obratio i Palmer koji je istakao da su on i Vučić razgovarali o političkoj situaciji ne samo u Srbiji već i u regionu. "To je važno poslije neuspjeha EU da nađe kompromis o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu. Po našem mišljenju to je istorijska greška i loša poruka cijelom regionu", kazao je Palmer.

On je rekao i da želi da Zapadni Balkan ima EU perspektivu, dodajući da će SAD uradaiti sve što je u njihovoj moći kako bi da ubijedili EU da se sadašnja situacija izmijeni pred sljedeći sastanak lidera Unije koji bi trebalo da se održi u Zagrebu.

Inače, Palmer je sve to izgovorio na srpskom.

Atrakcija