Diplomatska ofanziva na Mostar

Autor  Nov 07, 2019

Iz više izvora potvrđeno da je već spreman prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što će strankama biti ponuđeno u narednim danima

Mostar je ponovo, nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, koja je donesena nakon što je Irma Baralija zbog neodržavanja izbora u Mostaru dobila tužbu protiv BiH, u žiži međunarodne zajednice u našoj zemlji, objavio je Avaz.

Zaobići Parlament


Iako se danima špekulira o novoj, diplomatskoj inicijativi predvođenoj američkom administracijom, koja bi trebala osigurati održavanje izbora u Mostaru naredne godine, jučer je iz više izvora potvrđeno da će svojevrsna diplomatska ofanziva započeti sljedeće sedmice.

Prema diplomatskim izvorima, već je spremam prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što će strankama biti ponuđeno u narednim danima.

Radi se, iznijeli su izvori, o prijedlogu koji je naslonjen na već postignute kompromise, odnosno dva modela, koja su u proteklim pregovorima u velikoj mjeri podržale sve stranke.

Pitanje ANP-a


Ipak, prema riječima jednog od  sagovornika, postavlja se pitanje kako zaobići Parlament BiH, za koji znamo da ne zasjeda i koji je blokiran pitanjem ANP-a. Također, postavlja se pitanje hoće li u HDZ-u BiH nastavljati s uvjetovanjem pitanja Mostara ostalim aspiracijama prema izmjenama Izbornog zakona BiH. Iako je plan diplomata bio da se s prijedlogom rješenja za Mostar krene ranije, ovaj pregovarački proces prolongiran je za naredne dane radi ishoda sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH na najvišem nivou, koji će biti održan  upravo u Mostaru.

Predstavnici devet političkih stranaka bili su usaglasili dva modela izbora gradskih vijećnika, objavio je Avaz.

Dva modela

Prema prvom, s šest gradskih područja biralo bi se 26 vijećnika, a njih devet s kompenzacijske liste, a drugi se odnosio na to da se 22 vijećnika biraju s gradskih područja, a 13 s gradske liste. Konačan stav o tome nije postignut.

Atrakcija