Imaju zajedničku ideju - uspostava vlasti: Čović o sastanku sa Izetbegovićem

Autor  Nov 07, 2019

"Zajednička ideja je  što prije uspostava vlasti na razini BiH", rekao je Čović.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je imao krajnje prijateljske razgovore sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, javlja N1.

"Imali smo krajnje otvorene, prijateljske razgovore, koji svaki put prave novi korak ka optimizmu. Razgovarali smo o nekoliko tema o kojima ćemo nastaviti razgovarati", poručio je Čović te kazao kako je primarna suradnja dvije stranke kako bi se relaksirali odnosi i kad je u pitanju odnos dva naroda.

"Želimo da se to osjeti i na hijerarhiji i unutar ustroja i SDA i HDZ-a. Drugo pitanje je da što prije uspostavimo vlast na razini Bosne i Hercegovine, ali i uopće sve razine vlasti, da to što prije završimo i mislim da ćemo u Sarajevu o tome razgovarati kako bi mnoge teme pokušali staviti na sto", istakao je Čović.

"Zajednička ideja je da što prije uspostava vlasti na razini BiH možda nam daje prigodu i šansu da u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Evropskom unijom, kad će ponovo na dnevnom redu biti kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, da bude i BiH na tom paketu, a jedina prepreka je upravo ta uspostava vlasti", dodao je.

Lider HDZ-a BiH je naveo i kako će stalno voditi razgovore u vezi sa tim kako bi svi predstavnici vlasti rješavali probleme i otklanjaju problematiku kako bi se ekonomsko stanje stabiliziralo.

"Dogovorili smo oko Izbornog zakona da želimo to rješavati i mislim da ćemo idući četvrtak imati zajedničke sastanke na tu temu. Iznijeli smo stav da želimo razgovarati o svemu onome što je danas problematično kada je u pitanju odluka pravosudnih institucija u BiH i Suda u Strazburu i kad je u pitanju grad Mostar, Dom naroda i Predsjedništvo. Inače smo se obvezali da imamo jednu dinamiku naših osobnih razgovora", rekao je, prenosi N1.

Istakao je i kako su on i Izetbegović imali desetek razgovora do sada te da stvaraju ambijent koji nudi jedno približavanje odnosa, a sve da BiH profunkcionira na svome euroatlanskom putu, ali i na unutarnjoj stabilnosti i da negativne trendove pokušaju usmjeriti u drugom smjeru, kako je naglasio.

Atrakcija