Hemije nekad više, nekad manje: SDA i HDZ zajedno na izbore

Autor  Nov 07, 2019

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, kazao je danas nakon sastanka s delegacijom Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru da je na današnjem susretu dogovoren zajednički nastup ovih stranaka na lokalnim izborima u onim mjestima gdje su Hrvati i Bošnjaci manjina, javlja N1.

On je kazao da je sastanak održan u dobroj atmosferi.

''Imali smo jedan dobar sastanak u dobroj atmosferi, dugo smo u koalicijama. Mislim da držimo stabilnost u BiH, nekad bude više kemije nekad manje što bi rekao gospodin Čović. Ovu atmosferu treba pretvoriti u jednu efikasniju saradnju. Mislim da unatoč krizi koja traje već godinu dana, za sada rezultati rada vlada nisu loši. U Bosni i Hercegovini sve napreduje od tri do pet posto. Broj uposlenih je veći od hiljadu mjesečno, ali kriza će se početi osjećati. Pretvaramo Federaciju u veliko gradilište, ali ako ne bude novih kredita doći će usporavanja. SDA insistira da se imenovanje komisija ne veže za imenovanje novog Vijeća ministara. HDZ smatra da to nije moguće uraditi, ali evo o tome ćemo nastaviti da razgovaramo na zajedničkom Kolegiju koji će biti zakazan 14. ovog mjeseca'', poručio je on.

Potom je govorio o principima kompromisa naglasivši da nijedna strana kad je ANP u pitanju, ne može diktirati.

''HDZ ima stav da ANP nismo trebali vezati za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi. Tako da mislim da je izlaz u postizanju kompromisa i tu svi trebaju neki korak napraviti i da ne može nijedna strana diktirati. Da će biti više razumijevanja i da će se kompromis postići. Približavamo se tome da se definišu principi na Federalnom nivou. Da ima spremnosti na kompromis, to se danas osjetilo. Postoji jedna spremnost i mislim da će se u tom smijeru krenuti. Valja implementirati presude Ustavnog suda i presude Suda za ljudska prava'', dodao je lider SDA.

Na kraju obraćanja kazao je da je postignut dogovor o zajedničkom nastupu ovih stranaka u pojedinim sredinama na predstojećim lokalnim izborima.

''SDA je zainteresovana za rotiranje nekih ministarstva u Vladi Federacije, ohrabrićemo HDZ i SDA da formiraju novi saziv i da krenu u tom smjeru. I dogovorili smo se da na lokalnim izborima u opštinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, koordiniramo aktivnosti i da zajednički faktički nastupimo na lokalnim izborima'', poručio je Izetbegović.

Atrakcija