"ANP i MAP skinuti sa dnevnog reda deblokadom vlasti"

Autor  Nov 28, 2019

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je poslije današnjeg sastanka s liderom Socijalističke partije Petrom Đokićem da je shvatio da su pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) trenutno skinuti s političkog dnevnog reda BiH.

"To je dozvolilo da bude deblokirano formiranja Savjeta ministara. Taj dokument usaglašavali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predstavnici zemalja Kvinte", rekao je Ivancov novinarima u Banjaluci, javlj Beta.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, kao i odluku da se u sjedište NATO u Briselu dostavi dokument Program reformi BiH, dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP), koji znači početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO, dok, s druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov SNSD tvrde da to nije dokument kojim će se aktivirati MAP.

Taj dokument je za sada tajan, nalazi se u sefovima članova Predsjedništva BiH.


Atrakcija