Neću stati do promijene izbornog zakona

Autor  Nov 29, 2019

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Radio Vitez kazala je da neće dozvoliti da Bosnu i Hercegovinu prisvaja jedan narod.

- Neću stati dok ne izborimo promjenu sramotnog Izbornog zakona, koji diskriminira naš narod. Na tome radimo i u tome ćemo uspjeti. Ne prihvatam podlu floskulu o tome da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja druge države. Ustav Republike Hrvatske nam nalaže skrbiti o našem narodu u Bosni i Hercegovini - kazala je Grabar-Kitarović, prenosi Avaz.

Kako je istakla, Hrvatska, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu čiji je Aneks 4 Ustav Bosne i Hercegovine, ima obavezu skrbiti o stabilnosti BiH, a te stabilnosti nema bez punog ostvarenja prava Hrvata u BiH.

- Oni koji narušavaju prava Hrvata su oni koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, državu u koju se toliko zaklinju. U meni vi, Hrvati Bosne i Hercegovine, uvijek imate prijatelja i saveznika, u mom uredu ste uvijek dobrodošli, za razliku od onih dugih 15 godina moje dvojice prethodnika, 2000.-2015. A neki drugi? Oni bi najradije da ne glasate, jer znaju da vaše povjerenje nikad neće imati - rekla je Grabar-Kitarović.

Atrakcija