Harčenko o izvještaju USA Ministarstva odbrane

Autor  Nov 29, 2019

Harčenko ističe kako taj dokument još nije dostupan javnosti, te da se može osloniti samo na medijske izvještaje

Povodom posljednjeg izvještaja Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u kojem se govori i o utjecaju Rusije na zemlje zapadnog Balkana, oglasio se Aleksandar Bocan Harčenko, aktuelni ruski ambasador u Srbiji i nekadašnji ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini, prenosi Faktor.ba

Harčenko ističe kako taj dokument još nije dostupan javnosti, te da se može osloniti samo na medijske izvještaje.

- Beograd i Moskva uspješno razvijaju saradnju u svim sferama, uključujući i vojno-tehničku. Po koji put se čudimo, zašto to izaziva toliko negativnu reakciju. Srbija je suverena, nezavisna zemlja, koja jača svoj odbrambeni potencijal preko saradnje sa različitim partnerima, striktno u okviru međunarodnog prava. Taj proces ne stvara prijetnje, ne potkopava regionalnu stabilnost – napisao je Harčenko.

Ruski ambasador dodaje da je nezavisna, samostalna, izbalansirana vanjska politika aktuelnog rukovodstva Srbije očigledna.

- Zaista je pojačana pažnja prema partnerstvu sa Rusijom. Ali upravo u istom periodu je ostvaren najveći napredak u odnosima Srbije i Evropske unije – dodaje Harčenko.

Osvrnuo se također i na dio izvještaja koji se odnosi na rusku podršku separatističkom pokretu u bh. entitetu RS, na čelu sa Miloradom Dodikom.

Atrakcija

Povezani članci (po oznakama)