Komšić: BiH je u MAP-u / S radošću mogu konstatovati da se BiH nalazi u MAP-u

Autor  Nov 29, 2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Centralnoj vojnoj svečanosti povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga BiH, u kasarni Rajlovac prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Posebno je istaknuo to da je radostan što je Bosna i Hercegovina konačno u MAP-u, odnosno programu koji uključuje i potencijalno članstvo u NATO, objavilo je Oslobodjenje.

- Na istom ovom mjestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OSBiH, govorili smo o potrebi ispunjavanja uvjeta za MAP. Godinu dana poslije, sa radošću možemo konstatovati da se Bosna i Hercegovina od 5.decembra 2018. godine nalazi u MAP-u i da se shodno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u. Proces na koji smo čekali godinama sada je deblokiran i to sigurno jeste dodatno ohrabrenje kako za sve pripadnike Oružanih snaga BiH tako i za sve građane Bosne i Hercegovine, kazao je Komšić.

Istakao je da danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- A nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji završili su neuspjehom. Međutim, mene lično raduje što sam u uvjerenju da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti. Onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve a da pri tome neće postići ništa. U nadi da ćemo sljedeće godine, kada budemo bilježili petnaestu godišnjicu od formiranja Oružanih snaga BiH, ponovo biti u prilici da konstatujemo nove pomake i napretke, pogotovo u oblasti integracionih procesa, svim pripadnicima Oružanih snaga čestititam godišnjicu osnivanja OS BiH, kazao je Komšić, posebno pohvaliviši angažman OSBiH koje su se, kako je istakao, pokazale se kao snažan i pouzdan oslonac Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

- Primarani smisao postojanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jeste zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. To je ujedno i elementarni preduslov za integraciju države Bosne i Hercegovine u šire odbranbeno – sigurnosne sisteme, poput NATO saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo. Koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo aktivnostima koje obavljaju Oružane snage Bosne i Hercegovine. Kao primjer uzimam uspješno izvršenu vojnu vježbu na Manjači u septembru ove godine u kojoj je učestvovalo preko hiljadu vojnika uz podršku NATO-a. Ta vježba, kao i niz drugih, pokazuju spremnost Oružanih snaga za dostizanje potrebnih NATO standarda te predstavlja najveći iskorak OS BiH u povećanju stepena interoperabilnosti koji je po mnogo čemu ključni faktor saradnje i dostizanja NATO standarda. Sve te aktivnosti prepoznaju naše partnerske zemlje stoga nisam nimalo iznenađen riječima koje u bilaterlanim sastancima čujem od strane predstavnika ministarstava odbrana nama prijateljskim zemalja. Činjenica je, i smatram da je danas potrebno istaći, to da je prvi put od osnivanja izvedeno ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije, koje su ocjenjene kao Borbeno spremne. Zasluge za te uspjehe svakako nosi i Zajednički štab Oružanih snaga BiH koji je uspostavio i odličnu saradnju sa Savezničkim snagama u Evropi, kazao je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH u svom govoru.


Atrakcija