×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

10 godina presude ‘Sejdić i Finci’

Autor  Dec 22, 2019

Ove nedjelje se navršava deset godina od objave presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci. Pripadnici nacionalnih manjina, odnosno osobe koje ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, i dalje čekaju da im se omogući nadmetanje za položaj člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U našoj zemlji nije osigurana zaštita pojedinačnih prava, a to je standard koji nas čeka ako želimo u Evropsku uniju.

Presuda nekonstitutivnog Jevreja i Roma postala je simbol diskriminacije i kršenja ljudskih prava u BiH. Evropski sud za ljudska prava donio je odluku da Ustav BiH dirketno diskriminira manjine, ne dopuštajući im da učestvuju u demokratskim izborima. Iako bi trebalo biti, to nije prioritet domaćim vlastima. Važnije je govoriti o drugim presudama i legitimnim predstavnicima, koji ipak mogu birati i biti birani. Iako ne poštuju, svi se zaklinju u evropski put BiH, objavila je FTV.

“U tu organizaciju ne možete ući ako ne poštujete Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Zato je to i opravdanje kada se u žargonu kaže da smo zemlja apsurdistan, jer smo zemlja apsurda u kojoj se svi slažu da nešto treba učiniti, ali niko ne zna šta ni kako to implementirati”, poručuje Jakob Finci.

Nakon ove nizale su se presude. Azra Zornić - zato što se izjasnila kao građanka BiH ne može se kandidovati na izborima za člana Predsjedništva BiH ili delegata u državnom Domu naroda. Ilijas Pilav, bošnjak iz RS-a, i Samir Šlaku, pripadnik albanske nacionalne manjine, dijele istu sudbinu kao i Zornić.

“Nema političke volje u ovoj zemlji da se urade bilo kakve promjene o tom pitanju, vrlo je jednostavno uraditi amandman na Ustav u parlamentu. Međutim, mi znamo da vladajuće stranke sjede u paralmentu i da njima nikako nije u interesu građanski ustav”, ističe Azra Zornić.

I dok ove presude čekaju provedbu, i drugi u Strazburu tuže BiH. Svetozar Pudarić, Srbin iz Federacije, nije se mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH. Čeka ishod tužbe. Nije optimističan: “Ni ona neće biti ispoštovana - to mogu sada reći. I teško je očekivati da će ove dosadašnje četiri presude ikad biti realizovane u ovakvom odnosu političkih snaga”.

Posljednja u nizu presuda je Mostarke Irme Baralije - zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Vjeruje da će presuda biti ispoštovana jer je Evropski sud konstatovao da Ustavni sud BiH ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje. I dok građani prava traže po evropski sudovima, domaće vlasti nameću zaključak - BiH još nije spremna poštovati osnovna ljudska prava.

Atrakcija