‘Začepiti pogana usta’: Putin formira arhivski centar o Drugom svjetskom ratu

Autor  Jan 19, 2020

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva formirati arhivski centar koji će sadržavati najsveobuhvatniju kolekciju dokumenata iz Drugog svjetskog rata.

Putin je naveo da će dokumenta biti za sve otvorena da bi se jednom zauvijek "začepila pogana usta" svima koji pokušavaju da revidiraju historiju zarad nekih kratkoročnih dobitaka, prenosi Srna.

"Formiranje ovog centra neće ostaviti nikakvu šansu onima koji žele da izvrću istinu o ratu za svoje vlastite političke potrebe", rekao je Putin.

Putin je tokom susreta sa veteranima Velikog otadžbinskog rata u Sankt Peterburgu istakao da će svi, i Rusi i oni koji to nisu, moći da pristupe arhivi, putem interneta, a konačan cilj je da se razotkriju dezinformacije o najvećem ratnom sukobu u historiji čovječanstva.

On je dodao da će centar uključivati najveću i najsveobuhvatniju zbirku dokumenata, kao i fotografije i videosnimke, iz vremena Drugog svjetskog rata.

"Začepit ćemo pogana usta nekih javnih ličnosti u inozenstvu koji to rade zarad ostvarivanja kratkoročnih poena. Mi ćemo ih začepiti pouzdanim i suštinskim činjenicama", naglasio je Putin.

On je rekao da Moskva treba da slijedi primjer Tel Aviva koji nikome na svijetu ne dozvoljava da zaboravi strahote holokausta.

"Među žrtvama holokausta bio je veliki broj sovjetskih Jevreja", rekao je Putin, te dodao da se ne smiju zaboraviti žrtva drugih sovjetskih naroda, ne samo Rusa, koji su branili svoju otadžbinu i cijeli svijet od nacizma.

Putin je i u svom govoru u Federalnoj skupštini početkom sedmice rekao da Rusija mora da se bori protiv "drskih laži i pokušaja izvrtanja historije".

Atrakcija