Vanredni summit EU-a, u toku maratonski pregovori

Autor  Feb 20, 2020

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel započeo je u četvrtak navečer s nizom bilateralnih sastanaka, a prvi bilateralni sastanak ima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Nakon što je završena prva plenarna sjednica Europskog vijeća, Charles Michel je započeo s bilateralnim sastancima i to po redoslijedu kojim se smjenjuju rotirajuća predsjedništva, objavio je HRT.

Prvi na redu je hrvatski premijer Andrej Plenković, a onda slijedi kancelarka Angela Merkel jer Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem EU-a nakon Hrvatske.

Na bilateralnim sastancima sudjeluje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu, koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Većinu vremena čelnici će provesti u bilateralnim razgovorima bilo s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, bilo međusobno između saveznika.

Nakon što odradi bilateralne sastanke s čelnicima zemalja članica, Michel bi možda mogao izići s novim, dopunjenim prijedlogom.

Polazište za raspravu na početku samita bio je Michelov prijedlog od prošlog tjedna, oko kojeg očito nema suglasnosti, stoga će se on vjerojatno dopunjavati nakon konzultacija sa svim čelnicima.Michel uvjeren da je moguć napredak


Michel je, uoči početka sastanka na vrhu čelnika zemalja članica koji je isključivo posvećen Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, rekao kako je uvjeren da je u sljedećim satima ili danima moguće postići napredak u pogledu dogovora o višegodišnjem proračunu EU-a.

- Postoji puno različitih interesa i zabrinutosti, ali svi su oni legitimni. Ali uvjeren sam da je moguć napredak. Zadnji napori kada se radi na kompromisu uvijek su najteži, ali mislim da postoji pozitivna volja da se nastavi raditi, da se razgovara kako bi se donijela odluka, rekao je Michel.


Ne zna se koliko će summit potrajati, Babiš ponio pet košulja


Riječ je o najtežim pregovorima koji se vode svakih sedam godina. Stoga je posve otvoreno koliko će summit trajati. Moguće je da se Charles Michel posluži taktikom iscrpljivanja, da ne dopusti prekid sastanka dok se ne postigne dogovor, a moguće je i da završi vrlo brzo ako se uvidi da nema izgleda za postizanje konsenzusa.  

Češki premijer Andrej Babiš rekao  je da je za svaki slučaj spakirao pet košulja, ako se summit toliko odulji.

Dogovor o VFO-u nikada dosad nije postignut iz prvog pokušaja, obično su trebala najmanje dva summita.

Atrakcija