EU zabranjuje Dodiku ulazak: Pripremaju se sankcije

Autor  Feb 24, 2020

Austrijski diplomat i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" kako je posebno zabrinut zbog cjelokupne situacije u Bosni i Hercegovini nakon još jedne političke krize, izazvane u RS, a sve zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Kao što je poznato, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na zasjedanju prošlog ponedjeljka zaključke u kojima se, između ostalog, navodi i blokada svih institucija BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- Ja sam i pokrenuo uspostavu sudova u BiH i zbog toga sam dodatno zabrinut zbog svega onoga što je uslijedilo u Republici Srpskoj. Prema mome mišljenju, ovo je jasan atak na Dejtonski sporazum - kaže Petrič.

Osvrćući se na izjave o mogućoj secesiji i otcjepljenju Republike Srpske, ističe da se radi o direktnim napadima i kršenju Dejtonskog sporazuma.

- Svojim potezima i najavama secesije on, ustvari, napušta sve odredbe Dejtonskog sporazuma, što kao posljedicu ima i upitan status entiteta RS. Stvarno se pitam šta se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagirati. Kancelarija visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Dejtona, a samim time i Ustav - navodi Petrč.

Upitan da prokomentariše je li došlo vrijeme da visoki predstavnik u BiH koristi bonske ovlašćenja protiv ovakvog antidejtonskog djelovanja Milorada Dodika, Petrič smatra da postoje i ostale metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

- Cjelokupna međunarodna zajednica mora odmah reagovati. Prošlo je nekoliko godina kako se prešla crvena linija, ali se nažalost, nije reagovalo na pravi način - potcrtava Petrič.

Petrič je otkrio da se u Briselu, prema njemu potvrđenim informacijama, pripremaju nove sankcije protiv Milorada Dodika, prenosi Fena pisanje Avaza.

- Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD. Informiran sam iz Brisela da Evropska unija ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve vidjeti uskoro - zaključuje Petrič u razgovoru za "Avaz".

Atrakcija