Premijer i vlada Rumunije u karanteni nakon kontakta sa zaraženim

Autor  Mar 13, 2020

Rumunski premijer Ludovic Orban rekao je u petak da će se on i cijela vlada povući u karantenu nakon što su bili u kontaktu sa senatorom kod kojeg je kasnije potvrđen koronavirus, prenosi Hina.

Čelnik Liberalne stranke Orban rekao je da je senator prisustvovao sastanku viših stranačkih dužnosnika u ponedjeljak prije nego što je bio testiran.

Dodao je da on, njegov 17-člani kabinet i svi senatori iz Liberalne stranke povući u karantenu i podvrgnuti testiranju.

"Svi članovi vlade obavit će svoju obavezu i poduzeti sve mjere u borbi protiv koronavirusa, bez obzira na to je li im virus potvrđen ili ne", rekao je Orban novinarima.

Pozvao je novinare koji izvještavaju s njegovih konferencija da se također testiraju.

Karantena bi mogla produbiti političku krizu koja je počela kad je Orbanova vlada svrgnuta u glasanju o povjerenju koje je sazvala glavna oporbena stranka prošli mjesec.

I prije Orbanove objave o karanteni rumunski predsjednik Klaus Iohannis trebao je održati konzultacije s političkim strankama kasnije u petak u posljednjem pokušaju da se instalira nova vlada.

Sa sve većom zabrinutošću zbog širenja novoga koronavirusa, predsjednički ured rekao je da će Iohannis sada održati konzultacije sa strankama putem videokonferencije.

Iohannis je u četvrtak rekao da namjerava imenovati novoga premijera - očekuje se da to bude Orban - koji bi bio odobren parlamentarnim glasanjem sljedeći tjedan.

Uspije li, premijer će imenovati vladu sa svim ovlastima da se bori protiv virusa.

Orban je održao sastanke s čelnicima drugih političkih stranaka ovaj tjedan, kao i s Iohannisom i drugim dužnosnicima uključujući guvernera centralne banke.

Rumunija je prijavila 70 slučajeva koronavirusa, ali ni jedan zaraženi nije umro.

Atrakcija