Bolton: Kina odgovorna za pandemiju - John Bolton proglasio Kinu odgovornom za izbijanje koronavirusa, kaže da svijet mora biti odgovoran

Autor  Mar 22, 2020

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton osudio je Kinu zbog njenog postupanja s izbijanjem koronavirusa i pozvao ostatak svijeta da "djeluje" i posmatra komunističku vladu odgovornom za pandemiju, objavio je Foxneews.

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegova Komunistička partija optuženi su za ušutkavanje ljekara i kritičara u ranim fazama koronavirusa, što je koštalo hiljade života.

Sad kad su naizgled skrenuli kormilo u rješavanju virusa kod kuće, nacija koja se vodi komunističkim pozicijama sada se pozicionirala kao zemlja pobjednik koronavirusa i rutinski je postavila neutemeljene tvrdnje da je SAD iza krize izazvanom koronavirusom.

Zauzvrat, predsjednik Trump rutinski je koronavirus nazvao "kineskim virusom".

Unatoč tome što se više nije viđao s predsjednikom Trumpom, Bolton, zloglasni jastreb, teško je označio  Kinu u subotu zbog njihove uloge u širenju virusa.

"Kina je ušutjela uzbunjivače u svojoj zemlji zbog koronavirusa, protjerala novinare, uništila uzorke, odbila pomoć CDC-a i prikrila smrtne slučajeve i infekcije. To su zapravo bila masovna zataškavanja. Kina je odgovorna. Svijet mora djelovati da bi ih smatrao odgovornima", twitao je bivši U.N. ambasador Bolton.

Kina provodi veoma javnu - i u velikoj mjeri uspješnu - humanitarnu kampanju kojom se snalazi kao snažni svjetski lider.

KINA PONOVO PONAŠA KAO GLOBALNI LIDER POBJEDNIK KORONAVIRUSA

Kineski privatni i javni sektor rade na korak od toga da ubrzaju pomoć zemljama koje imaju očajnu potrebu. Ranije ove sedmice Xi se obvezao da će poslati više medicinskih stručnjaka u Italiju  koja je na putu da nadmaši Kinu po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa od kada su se brojke povećale krajem četvrtka.

Međutim, predsjednik Trump ohrabrio je svoju retoriku protiv Kine, optužujući kinesku vladu zbog njene tvrdnje da je SAD vojska posijala virus u Wuhanu.

Kritičari su osudili predsjedničku retoriku kao "rasističku" i "ksenofobičnu", dok branitelji inzistiraju na tome da odražava podrijetlo virusa i kako je kineska vlada odgovorna za loše postupanje s izbijanjem epidemije.



Atrakcija