FDA potvrđuje hitno odobrenje lijekova koje Trump navodi za borbu protiv koronavirusa Istaknuto

Autor  Mar 30, 2020

Farmaceutske kompanije širom svijeta svakodnevno rade na razvoju efikasnog liječenja koronavirusom ili cjepiva bez jasnih rezulata.

Predsjednik Trump govorio je o važnosti isprobavanja novih tretmana u nadi da "ćemo naučiti gdje ima prostora za optimizam, a gdje ne."  je Najavio je lijekove koji se koriste u slučajevima malarije kao mogući odgovor na koronavirus, a sada je Uprava za hranu i lijekove uspostavila odobrenje za hitnu uporabu ovih lijekova uprkos jasnim dokazima njihove učinkovitosti.

Politico je kasno u nedjelju izvijestio da lijekovi koje je potvrdio FDA uključuju hidroksiklorokin i klorokvin, objavio je Foxnews.

Klorokvin je lijek koji se obično koristi za sprečavanje ili liječenje malarije uzrokovane ujedima komaraca u zemljama gdje je bolest najčešća. Obično dolazi u obliku tableta koje možete uzeti oralno.

Što se tiče koronavirusa, klorokvin i sličan lijek, hidroksiklorokin, pokazali su ohrabrujuće znakove u malim, ranim testovima na virus, ali ih još treba proučiti tokom kontroliranog kliničkog ispitivanja.

Oba su lijeka - lijekovi na recept koji se koriste od liječenja malarije i nekih upalnih stanja od 1940-ih, ali FDA nije još rekla da li će ljudi moći u USA u apotekama kupiti taj lijek.

Politico je, pozivajući se na tri dužnosnika, izvijestio da će taj potez omogućiti većem broju proizvođača lijekova da krene sa proizvodnjom.

„Da vidimo kako to funkcioniše. Može. Možda neće ”, rekao je Trump na konferenciji za novinare u nedjelju, navodi se u izvještaju.

 Johns Hopkins izvijestio je kasno u nedjelju da je 721.000 slučajeva širom svijeta i 142.000 slučajeva u SAD-u, objavio je Foxnews.(kraj)

Atrakcija