Trump: I Pfizer pronašao lijek za koronavirus

Autor 

Trump je na sinoćnjem brifingu u Bijeloj kući rekao da je kompanija Pfizer pronašla "obećavajući novi lijek" koje bi moglo spriječiti razmnožavanje virusa. Klinička ispitivanja za liječenje trebaju početi "vrlo brzo", rekao je, prenosi BBC.

"Imaju sjajne osjećaje prema ovoj konkretnoj terapiji", kaže Trump i dodaje da trenutno Uprava za hranu i lijekove (FDA) testira 19 terapija ili tretmana.

Trump je rekao da se u SAD-u provodi 2 miliona testiranja te je ponovio svoju tvrdnju da SAD ima "najbolji sistem testiranja na svijetu".

Upitan da li su SAD-u potrebna opsežnija testiranja prije ponovnog otvaranja ekonomije, Trump je to demantirao, rekavši da nije moguće testirati cjelokupno američko stanovništvo.

"Treba li testirati cijelo stanovništvo? Ne. Bi li to bilo dobro učiniti? Da", rekao je. "Govorimo o 325 miliona ljudi i to se neće dogoditi, kao što možete zamisliti."

U posljednjih nekoliko sedmica SAD je pojačao testiranje - iako njegov broj testova po glavi stanovnika i dalje zaostaje za onim u Južnoj Koreji.

Atrakcija