Zakon o sankcijama Kini: Zakon o odgovornosti za COVID-19

Autor  Maj 12, 2020

Senator Lindsey Graham u utorak je uveo zakonodavstvo koje će omogućiti predsjedniku Trumpu da uvede širok spektar sankcija kineskoj vladi ako odbije suradnju s međunarodnom istragom o porijeklu koronavirusa.

"Uvjereno smo da bez obmane Komunističke partije Kine virus ne bi bio ovdje u Sjedinjenim Državama", rekla je Graham u izjavi. „Kina odbija da dozvoli međunarodnoj zajednici da uđe u laboratoriju u Wuhanu radi istrage. Oni odbijaju omogućiti istražiteljima da proučavaju kako je započeo ovaj napad. Uvjeren sam da Kina nikada neće surađivati ​​u ozbiljnoj istrazi osim ako nije prisiljena sankcijama. Ovako  prihvaćeni zakon će sankcionisati Kinu sve dok ne budu sarađivali sa istražiteljima. „

Zakon o odgovornosti za COVID-19 zahtijevao bi od Trumpa da Kongresu potvrdi da je Kina: sarađivala u međunarodnoj istrazi o koronavirusu, koju bi vodila ili SAD - saveznici ili američko tijelo; zatvorio sva relevantna vlažna tržišta i oslobodio uhapšene tokom hongkonških demonstracija protiv tokom krize.

Ako ne, tada bi Trump dobio ovlaštenje Kongresa da izrekne niz sankcija - uključujući zamrzavanje imovine, zabrane putovanja i mjere kojima se američkim institucijama zabranjuje da daju zajmove kineskim tvrtkama.

Predlog zakona podržavaju senatori Thom Tillis, RN.C., Cindy Hyde-Smith, R-Miss., Mike Braun, R-Ind., Rick Scott, R-Fla., Steve Daines, R-Mont. , Todd Young, R-Ind., Jim Inhofe, R-Okla. I Roger Wicker.

"Kina mora saradjivati kako započinju istrage i nastojimo naučiti lekcije iz ove katastrofe", kazao je Hyde-Smith. „Ovaj zakon će komunističkom režimu u Pekingu pokazati da su svijetu potrebni odgovori o tome kako je započela ta pandemija i proširila katastrofu širom svijeta.“

Zakon dolazi kao dio rastućeg apetita u Kongresu da istraži i eventualno kazni Kineze zbog njihovih postupaka u početnom izbijanju krize.
Republikanci su prošle sedmice pokrenuli  „Kinesku radnu grupu“ za koordinaciju strategije protiv geopolitičke prijetnje iz Pekinga - koja je smatrana garantom za koordinaciju odgovora na pretnju iz Kine, objavio je Foxnews.

U međuvremenu, SAD istražuje kako se virus u početku širio - posebno da li je posljedica nesreće u laboratoriji u Wuhanu u Kinu, ili posljedica prenošenja sa obližnjeg mokre pijace.

Fox News izvijestio je u aprilu da američka zvanična tijela bivaju sve uvjerenije o ulozi laboratorija u Wuhanu, te da se vjeruje da se soj koji se nalazi u prirodi proučavao kao dio napora da se pokaže kineska superiornost u prepoznavanju i borbi protiv virusa. Direktor Nacionalne obavještajne službe Richard Grenell kasnije je objavio da SAD istražuje tu mogućnost.

U međuvremenu, dokument sa 15 stranica / Five eyes/ od obavještajnih agencija SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda koji je objavio australijski časopis Saturday Telegraph i navodno je utvrdio da zataškavanje Kine predstavlja "napad na međunarodnu transparentnost".

Dosije je istaknuo početno negiranje kineske vlade da se virus može prenijeti između ljudi, ušutkivanje ljekara, uništavanje dokaza i odbijanje davanja uzoraka naučnicima koji rade na vakcini.

Atrakcija