Kraj Kine, početak Indije: USA i Indija prekidaju lance snabdjevanja iz Kine, Indija mijenja ulogu Kine u US trgovini Istaknuto

Autor  Maj 13, 2020

Ova slika snimljena 22. aprila 2015, prikazuje kineske radnike kako sastavljaju jeftiniju lokalnu alternativu Apple Watch u tvornici koja proizvodi tisuće svakog dana u gradu Shenzhen, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong. Mnogo hiper Apple Watch kreće u prodaju 24. travnja, ali kineske tvornice već izbacuju jeftinije alternative očiglednom zadovoljstvu lokalnih potrošača

Indija i SAD otvorile su razgovore o premještanju industrijskog lanca snabdijevanja iz Kine na eksperimentalnoj video konferenciji.
(New Delhi) - Veze između SAD-a i Kine, koje već trpe posljedice trgovinskog rata, našle su se pred ogromnim naporom na pozadini pandemije COVID-19, a Sjedinjene Države navodno istražuju alternative poslovanju s Pekingom .

Američki državni sekretar Mike Pompeo razgovarao je u ponedjeljak s indijskim ministrom vanjskih poslova Jaishankarom o mogućnosti pomicanja lanaca opskrbe dalje od Kine.

U jednosatnoj video konferenciji pod nazivom „eksperimentalna internetska diplomacija“ Pompeo je raspravljao o uticaju pandemije u američkoj ekonomiji i njenoj ovisnosti o „jednoj zemlji“ (Kini).

    Izvori iz industrije rekli su Sputnjiku da je preko 100 američkih firmi trenutno u izravnom kontaktu s indijskom vladom zbog planova da svoje baze odvoje od Kine i prebace u Indiju. "Te kompanije uključuju Cisco, FedEx, Adobe, pa čak i Apple, po tom pitanju", rekao je izvor. Indijske države koje interesuju američke kompanije uključuju Uttar Pradesh, Gujarat i Karnataka.

Pompeo je novinarima u aprilu rekao da Indija i SAD "žele povezati lance snabdevanja ... koje su važne za našu nacionalnu bezbednost."

Uprkos trgovinskom ratu, SAD je najveći kineski trgovinski partner i dalje je najveće izvozno tržište za Kinu sa oko 16,8 posto njenog ukupnog izvoza. Manje trgovine SAD sa Kinom mogle bi značiti neke mogućnosti za Indiju da popuni tu prazninu nakon povlačenja američkih firmi iz Kine i prekida uvoza iz Kine u USA.

Indijski ministar za srednja i mala preduzeća i putni saobraćaj Nitin Gadkari pozvao je industrije da sarađuju sa američkim i britanskim firmama koje trenutno posluju u Kini. Čak je tvrdio da će indijski proizvodni sektor vjerovatno biti investicija veća od 300 milijardi dolara.

 Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump bio je nedvosmislen u svojim jezivim kritikama Kine, navodeći da je koronavirus nastao u laboratoriji u Wuhanu. Kako se izbori približavaju, američki predsjednik je već pokrenuo napade na demokratskog kandidata Joea Bidena putem ciljanog oglasa na kojem je pisalo „Biden stoji uz Kinu“.

Indija je također prilagodila svoje politike direktnih stranih ulaganja kako bi odvratila kineske investicije.

O posjeti Trumpa Indiji 24. februara ove godine, pročitajte ovdje

Atrakcija