Naplata kineskih obveznica predkomunističkih vlada : 1,6TT $ u 100-godišnjim kineskim obveznicama nude Trumpu jedinstvenu prednost nad Pekingom

Autor  Maj 15, 2020

'Amerikanci plaćaju svoje dugove. I Kina treba to učiniti 'Trumpova administracija traži načine kako kazniti Kinu zbog njezina postupanja sa pandemijom COVID-19, a model ne treba gledati dalje od Tennesseeja.

Američki fond obveznica sa sjedištem u Lewisburgu, iz Tennesseea, drži kineski dug vrijedan 1,6 biliona dolara, uključujući kamate, datirane prije osnivanja Komunističke Narodne Republike Kine, i želi pomoć administracije u otkupu. U svijetu se procjenjuje da ima oko 6 trilijuna dolara ili više takvog duga Kine.

Obveznice je izdala Republika Kina - koja je carsku vladu zbacila državnim udarom - još 1912. i poduprla zlatom;  1938. Vlada Kine je pobjegla  u Tajvan, gdje je ostala kao službeno vladajuće tijelo, nakon što je komunistička stranka Mao Zedonga preuzela vlast poslije završetka revolucije 1949. godine.

Peking tvrdi da je Tajvan dio Kine, a prema međunarodnom pravu vlade nasljednice odgovorne su za dugove svojih prethodnika.

Predsjednik Trump je rekao mi je u lice da će gledati na ovu transakciju kao "daješ obećanje - održi obećanje", obaviti će posao i Kinu smatrati odgovornom “, rekla je Jonna Bianco, predsjednica i Američke fondacije Bondholder , saopšteno je za FOX Business.

Bianco, koja ima punomoć za 95 posto od hiljada američkih obveznika, rekla je da prinuda da Kina otplati svoj dug "nije kazna", već osnovni temelj međunarodnih finansija.

Postoji međunarodni presedan za takav potez: premijerka Margaret Thatcher naredila je Pekingu 1987. godine da  uplati za obveznice Britanaca ili će izgubiti pristup britanskim tržištima kapitala. Tadašnja vlada kineskog predsednika Li Xianniana obavezala se isplatiti dug po kineskim obveznicama postizanjem nagodbe od 23,5 miliona britanskih funti.

Isplaćivanjem samo nekih vlasnika obveznica, a ne svih, Peking je tehnički u selektivnom modelu, prema rejtinzima  prema  Moody's, Standard & Poors i Fitch. Dok Kina ne plati, ona ne može prodati dug na međunarodnom tržištu, rekka je Bianco.

Sjedinjene Države i Kina normalizirale su odnose 1979. godine, ali veze koje datiraju još iz maja 1973. godine,  State Department je rekao Pekingu da iako dug tada nije morao biti plaćen, da  USA taj dug neće oprostiti Kini.

U prošlosti je bilo pokušaja sudskih parničenja oko naplate obveznica predkomunističke Vlade u Kini.

China said to owe billions on bonds - Taipei Times

Tužba  koju su pokrenuli vlasnici  obveznica željeznica Hukung odbačena je 1979. godine pozivajući se na Zakon o imunitetu stranih suverena, kojom se uspostavljaju ograničenja tužbi na US sudovima protiv stranih vlada.

Od tada, dešavanja u nekoliko slučajeva sugerišu da imunitet suverene države možda nije toliko jak u odnosu na određene vrste duga, ali ti bi se slučajevi mogli vezati za određeni naglasak u okviru samih ugovora o obveznicama.

"Teško je odustati od naplate samo zato što je u ovom trenutku dug obveznica zaista jako star", rekla je za FOX Business Odette Lienau, vanredna dekanica i profesorica prava na Univerzitetu Cornell. „Tehnički, oni ne moraju nužno isteći, ali u praksi će biti teško napraviti ovakvo nešto. Morate biti zakonski kreativni   kako biste to učinili. "

Trump Seeks To Use Chinese Imperial Debt Bonds to Pressure Beijing ...

Bianco je provela godinu dana istražujući to pitanje i radeći s Bijelom kućom, State Departmentom, Komisijom za vrijednosne papire i razmjenu, Saveznom trgovinskom komisijom, bivšim vođom većinske većine u Senatu Billom Fristom iz Tennesseeja, bivšim kongresmenom Bartom Gordonom i bivšim kongresmenom Walterom Jonesom kada je radila u američkom Fondu obveznica koja je osnovana u avgustu 2001. godine

Iako nije široko prihvaćena u međunarodnom pravu, doktrina neobičnog duga, koja je srodna kineskom argumentu, navodi da državni dug nastao nelegitimnim režimom nije provodiv niti naplativ.

Sjedinjene Države iznijele su sličan argument kada su se suočile s teretom konfederacijskih obaveza nakon završetka građanskog rata. Kongres 1868. godine  je usvojio 14. amandman na američki Ustav, u kojem se kaže da "ni Sjedinjene Države ni bilo koja država neće preuzeti ili platiti bilo kakav dug ili obavezu nastalu kao pomoć ustanku ili pobuni protiv Sjedinjenih Država."

Iako postoji „vjerodostojan pravni argument“ za otkup i naplatu obveznica,  Lienau je rekao da je to, „politički teško izvedivo.“ Bianco, koja se u vezi s tim sastala s Trumpom i ministrom državne blagajne Stevenom Mnuchinom 2018. godine, dok su Sjedinjene Države i Kina pregovarale o prvom trgovinskom sporazumu, rekao je da će američka blagajna moći preuzeti obveznice i upotrijebiti ih za nadoknađivanje duga američke države prema Kini.

Tada bi SAD mogao reći da smatra da su obveznice plaćene, ali Kina bi to još mogla osporiti.

"Konačno, ovo će morati biti neka vrsta pregovaračkog nagodbe ako bi sve bilo obuhvaćeno", rekla je Lienau. "Ako ne, SAD samo nastavlja sa plaćanjem državnog duga, " rekla je Odette Lienau, vanredna dekanica i profesorica prava na Univerzitetu Cornell.

Steve Gill Commentary: Is a Tennessee Foundation a Key to ...

Zaštitno vijeće stranih vlasnika obveznica, osnovano za vrijeme predsjednika Franklina Roosevelta 1933. godine, pomaže američkim građanima da prikupe neplaćene obveznice stranih vlada i riješe 47 takvih  slučajeva.

Klijenti Bianca bili bi voljni uzeti „sitnice za dolar“, rekla je, u nakani da pomognu u otplati državnog duga koji je narastao na više od 25 bilijuna dolara jer su kreatori politika poduzeli neviđene akcije kako bi zaštitili ekonomiju od padova povezanih sa COVID-om -19.

Vlada US je proširila trilijune dolara pomoći u borbi protiv rekordnih gubitaka radnih i najoštrijeg pada ekonomije poslije Drugog svjetskog rata, uzrokovanog virtualnim gašenjem američke ekonomije putem naloga za boravak kod kuće namijenjenih ograničavanju širenja virusa. .

I Trumpova administracija i neki članovi Kongresa posljednjih su tjedana razmatrali načine kažnjavanja Pekinga za, kako ga formulišu, nedovoljan početni odgovor Kine na COVID-19, prvi put identificiran u Wuhanu krajem prošle godine.

FOX Business je u ponedjeljak saznao da administracija napreduje u planovima za depozitiranje udjela u kapitalu vrijednim četiri milijarde dolara u kineskim kompanijama koje drži Federalni penzioni odbor.

„Gotovo da nema alata sa čistim rezom koji možete koristiti da izvršite pritisak na Kinu a da ne nanesete sebi štetu,“ izjavio je za FOX Business Xiaobo Lu, profesor politologije na Barnard College s univerziteta Columbia.

Ranije ovog mjeseca, senatori Martha McSally, Arizona, Marsha Blackburn, Tennessi. i Steve Daines, predložili su Zakon  koji bi, ako se donese, Amerikancima dao pravo da tuže Kinu zbog štete koju je COVID-19 nanio ekonomiji i ljudskim životima.

Druga skupina senatora, predvođena Lindsey Grahamom, predložila je Zakon o odgovornosti za COVID-19, koji bi Trumpu dao ovlasti da uvede sankcije i zabrane putovanja, ograničavanja kredita kineskim firmama od strane američkih firmi i zabranu kineskim kompanijama da kotiraju na američkim berzama.

Međutim, Lu je odbacio izvodljivost tih opcija, napominjući da su Sjedinjene Države „već učinile dosta“ u pogledu sankcija i da kineske kompanije mogu prebaciti svoje akcije na drugim međunarodnim finansijskim tržištima i berzama.

Borba za naplatu obveznica Republike Kine mogla bi se pokazati borbom kao vrlo teškom u pregovaranjem o trgovinskom sporazumu. Ipak, kaže Bianco, Sjedinjene Države imale bi na svojoj strani težinu zajedničkog zakona i moralne odgovornosti na svojoj strani.

„Amerikanci plaćaju svoje dugove“, rekao je Bianco. „Kina treba da učini isto.

Atrakcija