Može li Indija zamijeniti Kinu na poziciji "fabrike za cijeli svijet"? Istaknuto

Autor  Maj 18, 2020

Budući da Covid-19 zaražava milione širom svijeta, Kina se suočava s neviđenim globalnim udarima koji bi mogli destabilizirati njezinu vladavinu kao izrabranu zemlju za "veliku fabriku za cijeli svijet".

Kineski susjed Indija osjetila je priliku i željela je ući u prostor za koji se nada da će  Kina prije ili kasnije napustiti.

Kineska oslabljena globalna pozicija predstavlja "skriveni blagoslov" da Indija privuče više ulaganja, rekao je u nedavnom intervjuu indijski ministar prometa Nitin Gadkari. Sjeverna indijska država Uttar Pradesh, koja ima populaciju veličine Brazila, već formira ekonomsku radnu grupu koja će privući firme koje kane prebaciti proizvodnju iz Kine, objavio je BBC u opširnoj analizi.

Indija također sprema zonu zemlje dvostruku veću od Luksemburga kako bi ponudila kompanijama koje žele preseliti proizvodnju iz Kine i cilj joj je doseći do 1.000 američkih multinacionalnih kompanija, izvijestio je Bloomberg.

"Ovo je trajni cilj i trajni proces", rekao je za BBC Deepak Bagla, izvršni direktor Invest India, vladine državne agencije za promociju ulaganja. "Covid će samo ubrzati proces uklanjanja rizika koje nosi poslovanje u Kini za mnoge od tih kompanija."

Američko-indijsko poslovno vijeće (USIBC), moćna lobistička skupina koja radi na povećanju investicijskih tokova između Indije i SAD-a, također je rekla da je Indija znatno intezivirala svoje nakane, piše BBC.

"Vidimo da Indija daje prioritet naporima za privlačenje lanaca opskrbe, kako na nivou centralne tako i na nivou indijskih regija / država," izjavila je za BBC Nisha Biswal, predsjednik USIBC-a i bivša pomoćnica državne sekretarke za pitanja južne i centralne Azije u američkom State Departmentu. .

"Kompanije koje već imaju određenu proizvodnju u Indiji možda su ranije bili pokretači smanjenja proizvodnje u postrojenjima u Kini i povećanja proizvodnje u Indiji."

Ali stvari su i dalje u fazi evaluacije i vjerojatno se odluke neće donositi u žurbi, dodala je.

U okruženju u kojem su globalni bilansi srušeni, lakše je govoriti o preseljenju čitavih lanaca opskrbe.

"Mnoge od ovih kompanija suočavaju se sa velikim novčanim  ograničenjima zbog pandemije i zato će biti vrlo oprezne prije nego što naprave brze poteze", izjavila je nezavisna ekonomistica Rupa Subramanya.

Prema Rahul Jacobu, dugogodišnjem promatraču Kine i bivšem šefu ureda Financial Timesa u Hong Kongu, indijska vlada koja sastavlja kopnene banke korak je u pravom smjeru, ali velike kompanije vjerojatno neće pomaknuti svoje poslovanje samo zato što je Indija sada na raspolaganju.

"Proizvodne linije i lanci nabave daleko su ljepljiviji nego što većina ljudi izgleda razumije. Veoma je teško razdvojiti ih preko noći", rekao je.

"Kina nudi integriranu infrastrukturu poput velikih luka i autoputa, vrhunsku radnu snagu i sofisticiranu logistiku, a to su ključni faktori za ispunjavanje strogih rokova u kojima međunarodne kompanije posluju."


Drugi razlog zbog kojeg Indija možda nije očigledan izbor za globalne multinacionalne kompanije je taj što nije dobro integrirana s glavnim globalnim lancima snabdijevanja.

Delhi je prošle godine povukao ključni multilateralni trgovinski sporazum sa 12 drugih azijskih zemalja, zajednički poznat kao Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP), uprkos sedam godina pregovora. Ovakve odluke otežavaju indijskim izvoznicima da koriste bezcarinski pristup odredišnim tržištima ili nude reciprocitet trgovinskim partnerima.

"Zašto bih napravio nešto što želim prodati Singapuru u Indiji? Povezati se trgovinskim sporazumima institucionalno je jednako važno kao i ponuditi konkurentne cijene", izjavio je za BBC Agipat Parag Khanna, autor knjige "Future".

On smatra da je regionalna integracija posebno važna, budući da globalna trgovina počinje slijediti model „prodajte tamo gdje radite“ gdje kompanije koriste takozvane „bliske izvore“, a ne proizvodnju izvan izvora i uskladjuju potražnju.

Nepromjenjiva veza Indije s direktnim stranim ulaganjima (FDI) i neravnomjerna regulacija također su nešto što globalnim kompanijama predstavlja smetnju.

Od zabrane kompanijama za e-trgovinu da prodaju nebitne predmete i uvođenja pravila FDI kako bi se onemogućili lakši prilivi kapitala iz susjednih zemalja, strah je da je Indija koristila pandemiju za izgradnju protekcionističkih zidova oko sebe.

 U međuvremenu su novi prijedlozi za poticaj povećali pragove za strane kompanije koje licitiraju za indijske ugovore.

"Što više Indija može poboljšati regulatornu stabilnost, veće su joj šanse da ubijedi više globalnih preduzeća da osnuju čvorišta u Indiji," kaže gospodin Biswal.

Pa ko onda, ako ne Indija?

Kako sada stvari stoje, čini se da će Vijetnam, Bangladeš, Južna Koreja i Tajvan biti favoriti da imaju koristi od iseljenja pogona iz Kine. Potonja dva su na "visokotehnološkom vrhu spektra" dok su Vijetnam i Bangladeš na dnu spektra po visokotehnološkom razvoju, kaže Jacob.

Multinacionalne kompanije su počele premještati proizvodnju iz Kine u te zemlje prije gotovo jednu deceniju zbog rastućih troškova rada i okoliša. Polagani egzodus pogona iz Kine samo je ubrzao rast američko - kineskih trgovinskih tenzija posljednjih godina.

Od juna 2018., mjesec prije nego što je započeo trgovinski rat, američki uvoz robe iz Vijetnama porastao je za više od 50%, a uvoz iz Tajvana za 30%, prema proračunima koje je objavilo južno kinesko izdanje Morning Posta.

Čini se da je Indija gubi jer nije uspjela stvoriti uvjete koji multinacionalnim kompanijama omogućuju snabdijevanje ne samo sa lokalnog tržišta, već i korištenje Inije kao proizvodne baze za izvoz u svijet.

Posljednjih sedmica nekoliko je indijskih pokrajina započelo s rješavanjem poteškoća i nedoumica oko lakoće poslovanja - glavna mjera među njima je unošenje spornih promjena u indijskim zakonima oradu, uvedene u cilju smanjenja eksploatacije.

Neke indijske države ukinule su zakone koji su radnicima pružali osnovnu zaštitu

Na primjer, indijske države Uttar Pradesh i Madhya Pradesh obustavile su osnovnu zaštitu radnika, izuzimajući tvornice čak i održavanje osnovnih zahtjeva poput čistoće, ventilacije, rasvjete i toaleta.

Namjera je poboljšati investicijsku klimu i privući globalni kapital.

Ali takve bi odluke mogle postati kontraproduktivne i nanijeti štetu, a ne pomoći, kaže  Jacob: "Međunarodne kompanije bile bi vrlo oprezne u vezi s tim. Imaju stroge kodekse ponašanja u vezi s radom, okolišem i sigurnosnim standardima za dobavljače."

Krah tvornice odjeće Rana Plaza u Bangladešu 2013. godine koja je opskrbljivala maloprodaje poput Walmarta bila je prekretnica. Prisilio je Bangladeš da značajno poboljša fabričku infrastrukturu i sigurnost da postigne više ulaganja, upozorava on.

"Indija mora slijediti bolje standarde. Ovo su ideje "bijele ploče" koje su na Powerpointu izradili birokrati koji su u potpunosti odvojeni od stvarnosti globalne trgovine."

No, američkom kaznenom akcijom protiv Kine, Japan plaća korporacije da se isele iz Kine a zakonodavci iz Velike Britanije  su pod pritiskom da preispitaju svoju odluku da kineskom telekomunikacijskom gigantu Huawei omoguće ulogu u izgradnji nove mreže 5G u zemlji, globalna antikineska kampanja se pojačava.

Došlo je vrijeme, kažu stručnjaci, da Indija poduzme široke i temeljite strukturne reforme i iskoristi te brze geopolitičke promjene kako bi izmijenila svoj trgovinski odnos sa svijetom.

Atrakcija