Dramatična noć u Beogradu: Uhapšene 23 osobe, na desetine povrijeđenih Istaknuto

Autor  Jul 08, 2020

Policija je oko dva sata poslije ponoći rastjerala demonstrante koji su protestovali u Beogradu zbog ponovnog uvođenja policijskog sata, a pripadnici policije su primjenjivali i silu.

Više hiljada građana je sinoć protestovalo ispred Skupštine Srbije, a nakon višesatnog protesta, policija je rastjerala okupljene suzavcima, ali i moglo se vidjeti kako masovno tuku okupljene pendrecima, javlja Anadolija.  Policija je tokom sinoćnjih nereda uhapsila Damnjana Kneževića i bivšeg člana 'Dveri' i poslanika Srđana Nogu koji se mogu označiti kao organizatori upada u Narodnu skupštinu, rekao je direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

On je rekao da se policija tokom sinoćnjih proteska "krajnje uzdržano reagovala", te da je oko 23.00 sata upotrijebila hemijska sredstva.
 
"Povrijeđeno je najmanje 43 policajaca. Uhapšene su 23 osobe zbog nereda. Zapaljeno je pet policijskih vozila, a povrijeđena su i tri konja", naveo je Rebić za RTS.

Prema procjeni policije, u Beogradu se na sinoćnim protestima okupilo oko 5.000 građana.

Na terenu je bila Specijalna antiteroristička jedinica.

U toku večeri, zapaljeni su i kontejneri, policijska vozila, demonstranti su upali u Skupštinu na kratko, a pripadnike policije su gađali kamenicama, flašama i jajima.

Saobraćaj u okolnim ulicama je bio zaustavljen.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najoštrije je osudila sinoćnji, kako je rekla, nasilni pokušaj upada u Skupštinu, i pozvala sve građane Beograda i Srbije da se pridržavaju i da poštuju sve mjere koje je Кrizni štab donio u cilju suzbijanja epidemije korona virusa. "Pozivam sve građane da ne pribjegavaju bilo kakvom nasilju! Nošenje maski, poštovanje distance i odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje drugih jedini je način kako bismo se izborili sa razbuktalom epidemijom korone" saopštila je Mihajlović i navela da koliko je situacija ozbiljna najviše govori podatak da su gotovo sve bolnice u Beogradu, kao i u drugim gradovima prepune pacijenata oboljelih od korone.

Ona je navela i da svaki pokušaj političke zloupotrebe situacije sa epidemojom neće biti ništa drugo nego kockanje sa zdravljem građana.

"Organizovati bilo kakve političke proteste u vrijeme kada su nam bolnice prepune zaraženih bio bi vrhunac neodgovornosti. Oni koji pozivaju na mitinge i proteste moraće i da prihvate odgovornost za zdravlje građana koje okupljaju", saopštila je Mihajlović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Srbija na silu mora odgovoriti silom, odnosno kazniti sve političare koji su pozivali na nasilje.

"Ili će svaki političar koji poziva na nasilje i svaki siledžija koji je sinoć uništavao Beograd biti pronađen i kažnjen, ili u Srbiji nema demokratije. Srbija na silu mora da odgovori silom zakona", poručio je Vulin, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane.

On je ocijenio da država mora da dokaže da u njoj vladaju zakoni i dodao da su "huligani i političari koji ih huškaju sinoć divljali u Beogradu, zato što prethodno nisu kažnjeni oni koji su upadali sa motornim testerama u RTS, oni koji su koristili poslaničku funkciju da bi razbijali vrata na Narodnoj skupštini, zato što nisu kažnjeni oni koji su za vrijeme vanrednog stanja organizovali proteste, zato što niko nikada nije kažnjen za zaustavljanje saobraćaja u Beogradu i iživljavanje na mirnim građanima".

"Država Srbija mora da dokaže da u njoj vladaju zakoni, a ne siledžije i političari koji samo silom mogu da uđu u Skupštinu", izjavio je ministar odbrane, javlja Anadolija.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je upad u Skupštinu Srbije, saopšteno je danas iz skupštine. "Najoštrije osuđujem nasilni jučerašnji upad u Skupštinu Srbije. Slike divljaštva koje smo vidjeli u Beogradu, kao i blokiranje kola hitne pomoći kada se mnogi naši građani bore sa Covidom 19 su nedopustive i ni na koji način ne mogu da doprinesu očuvanju javnog zdravlja građana", rekla je Gojkovićeva.

Navela je da dok "oni ruše Beograd, ljekari i medicinske sestre bore se za živote ljudi, ulažući posljednji atom snage i rizikujući čak i svoj život".

"Ovaj huliganski i bezobzirni čin ni ja, kao ni ogromna većina građana, ne prepoznajemo kao nešto što je u interesu Srbije", navela je, preneseno je u saopštenju Odjeljenje za odnose s javnošću Skupštine Srbije.

Gojkovićeva je dodala je da inspiratori "ovakvog vandalizma pokazuju da je njihova jedina namjera da izazovu haos i nerede".

Podsjećamo, ispred Skupštine Srbije u Beogradu sinoće su se okupili brojni građani nezadovoljni zbog ponovnog uvođenja policijskog sata, a oni su na kratko upali i u zgradu Skupštine, ali ih je policija izbacila.

Žandarmerija je postavila kordon na stepeništu ispred ulaza u zgradu Skupštine, a upotrebljen je i suzavac.

Ispred Skupštine Srbije nalazilo se više hiljada ljudi, postavljenih između Trga Nikole Pašića i zgrade Glavne pošte. Među okupljenima su i neki od lidera opozicije.

Demonstranti su skandirali "izdaja, izdaja" i pjevali "Oj Kosovo Kosovo", "lopovi, lopovi", "Ostavka, ostavka" i uvrede na račun Vučića, dok su policajcima skandirali "Bacite štitove".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio da će od petka od 18 sati do ponedeljka u pet sati ujutru biti uveden policijski sat, odnosno zabrana kretanja, a zbog loše epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Foto: AA


Atrakcija