Peking uveo sankcije SAD-u Istaknuto

Autor  Jul 13, 2020

Kina je objavila uvođenje sankcija protiv američkih zvaničnika, uključujući dvojicu senatora, kao odgovor na ranije protivmjere Vašingtona objavljene protiv višerangiranih zvaničnika zbog, kako je navedeno, ugrožavanja ljudskih prava Ujgura.

"Američke sankcije su ozbiljno miješanje u unutrašnja pitanja Kine, narušavaju osnovne norme međunarodnih odnosa i škode američko-kineskim odnosima. Kina će donijeti nove odgovore na osnovu razvoja situacije", rekla je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Čunjingova je objavila recipročne sankcije protiv američkih senatora Teda Kruza i Marka Rubija, zvaničnika Krisa Smita, ambasadora za međunarodne vjerske slobode i člana kongresne komisije za Kinu Sema Braunbeka.

Komisija nadgleda poštovanje ljudskih prava i razvoj vladavine prava u Kini i godišnje podnosi izvještaj predsjedniku Donaldu Trampu i Kongresu.

Ona nije precizirala šta sankcije obuhvataju, ali mjere Vašingtona protiv kineskih zvaničnika, uključuju zamrzavanje sredstava u SAD, zabranu putovanja u SAD i zabrane Amerikancima da posluju sa imenovanim zvaničnicima.

Stručnjaci UN i aktivisti navode da je najmanje milion Ujgura i drugih muslimana smješteno u pritvorskim centrima u Sinđijangu. Kina te lokacije opisuje kao centre za obuku radi iskorjenjivanja terorizma i ekstremizma te pružanja novih vještina.

Atrakcija