Samit balkanskih lidera u srijedu u Washingtonu Istaknuto

Autor  Jul 28, 2020

Čelnici Srbije, Kosova, Albanije, S. Makedonije, BiH i Crne Gore razgovarat će o poboljšanju saradnje nakon pandemije.

Ovi značajni koraci će, kako se ističe, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja

Lideri šest država Zapadnog Balkana učestvovat će u srijedu na videosamitu u Washingtonu koji organizira Atlantsko vijeće, posvećenom konkretnim potezima za unaprijeđenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija, prenosi agencija Beta.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Atlantskog vijeća, na samitu učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdullah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ovi značajni koraci će, kako se dodaje, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja.
Posljedice zahtijevaju hitne akcije

„Očekivane ekonomske i socijalne posljedice pandemije COVID-19 na Balkanu zahtijevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbjegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom“, navodi Atlantsko vijeće koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regiji.

Atlantsko vijeće, kako se ističe, organizuje samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovirao konkretne korake među liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može podstaći ekonomski oporavak poslije pandemije, dugoročno poboljšati konkurentnost regije i ojačati njegovu privlačnost za investitore.

„Opipljive mjere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslat će važnu političku poruku o euroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti“, zaključuju iz Atlantskog vijeća.

Izvor: Agencije