5G: Pompeo u Sloveniji

Autor  Avg 13, 2020

Pompeo i Logar potpisat će popodne <meričko-slovensku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže tehnologije G5.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo doputovao je u četvrtak ujutro u kraći službenu posjetu Sloveniji, gdje je najprije imao susret sa slovenskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, prenosi agencija Hina.

Oba su ministra pri tom su naglasila značenje intenzivnijeg bilateralnog strateškog dijaloga na svim područjima od zajedničkog interesa, objavilo je u saopćenju slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, nakon kraćeg razgovora Pompeo-Logar u ljubljanskoj zračnoj luci Brnik.

Kako se dodaje, Pompeo i Logar su izrazili uvjerenje kako će ova posjeta Pompea Sloveniji dati značajan novi doprinos za saradnju dviju država „na političkom području, u kibernetskoj sigurnosti, ekonomiji, nauci i tehnologiji“.
Brojni izazovi

Agencije dodaju kako su šefovi diplomatija SAD i Slovenije govorili i o međunarodnim temama, a Logar je tom prilikom rekao kako se transatlantska zajednica mora držati zajedno više nego ikad prije kako bi bila sposobna na efikasan način odgovoriti brojnim izazovima s kojima se susreće.

Pompeo će se popodne na Bledu odvojeno sastati i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, a na razgovorima u četiri oka bit će riječi i o regionalnim pitanjima u jugoistočnoj Europi, te bilateralnoj saradnji na području energetike, navodno i o mogućnosti uključenja američkih firmi pri eventualnoj gradnji drugog bloka nuklearke Krško.

Pompeo i Logar potpisat će popodne i zajedničku američko-slovensku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže tehnologije G5.

Atrakcija